Šef Krima: Sa svim prikupljenim do sada ne ukazuje se da je bilo nasilne radnje, osoba koja je došla do vode bila je odjevena kao Matej

Foto: Screenshot

“Koordinacija hrvatske i srpske policije traje od samih početaka, od prijave nestanka, od 31.12. sve do danas. Protekla dva dana proveli smo u Beogradu s kolegama iz Srpske policije, dali su nam svoja saznanja i fokusirali smo se na ono što su oni poduzeli” pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.”

“Poduzeli su apsolutno sve radnje koje se u ovakvim slučajevima poduzimaju, angažirali su sve raspoložive snage i poduzeli su sve što su mogli” rekao je.

“Intenzitet traganja se nastavlja kakav je bio i prvog dana, na najvišem mogućem nivou je razina njihove profesionalnosti. Primio nas je g.Vulin koji je pružio sve moguće što je RH policija tražila” rekao je Gerovac.

“Na sastanku je bio prisutan i Matejev otac i mi smo ga izvijestili o svim radnjama koje su poduzete. Pojedine dijelove ćemo trebati i mi odraditi i razmijeniti informacije s kolegama iz Srbije, nadamo se da ćemo uskoro pronaći Mateja živog.”

“Srpska policija ima radnu verziju, poduzela je sve što je mogla, pretraga terena, obrada terena, uzimanje video nadzora i sa svim tim dokazima postoji radna verzija, ali ja to ne mogu govoriti jer su izvidi tajni i oni prvo moraju izvijestiti svoje tužiteljstvo.””

“Sa svim do sada prikupljenim snimkama, ukazuje se na to da u ovom slučaju nije bilo nasilja. Ne mogu potvrditi, ali osoba koja je došla do vode bila je obučena kao Matej” rekao je.

“Ne postoje indicije da je riječ o nestanku povezanim s nasiljem. Vidio sam i snimke. Meni je žao što te snimke izlaze van, ne znam kako izlaze van. Ne mogu špekulirati o tome što se dogodilo. Srpska policija je napravila izniman posao kada je riječ o praćenju kretanja Mateja. Do ulaska u vodu je nešto više od kilometar kretanja. Pregledani su sati i sati materijala. Ne samo u toku njegovog kretanja nego i nakon toga da se vidi je li izašao negdje iz vode. Rezultati analize snimaka se još čekaju”, rekao je.

Sati mateijala

“Srpska policija je napravila izniman posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledali su se sati i sati materijala. Snimke su detaljno pregledane, one se još obrađuju izoštravaju, analiziraju”, dodao je.

“Mi možemo reći da osoba koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej je došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje”, kaže.

“Prijava nestanka formalna je bila istog dana kad je bio nestanak. I prije je bilo kontakta. Već idućeg dana u jutarnjim satima je bio kontakt prijatelja i policije”, kazao je Gerovac.

Droga i prijatelji

“Što se tiče konzumacije opijata ili droge bilo kakve vrste, ne mogu vam iznositi što su nam prenijeli. Morate vještačiti krv, urin… Ostavimo taj dio za istragu koja slijedi. Što se događalo prije dolaska u Gotik, put do Beograda, boravak u Gotiku, sav taj put je praćen u minutu od strane srpske policije. U ovom trenutku ne postoji rupa u onom što se zna. Što se tiče konzumacije, radi se o istrazi koja je u tijeku, ne mogu govoriti.

Hrvatska policija će s obzirom na saznanja koja smo dobili poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje. Govorimo o nestanku. S njima će se razgovarati dva, tri, sedam puta, dok god bude potrebno, da se razjasne neke nedoumice. Postoje još neke radnje koje možemo napraviti da pomognemo kolegama iz Srbije”, rekao je.

“Tek moramo utvrditi jesu li u klubu zaista bili Zadrani i ako su bili, oni nam mogu reći što se događalo u klubu”, nastavlja Gerovac. “Sve ukazuje na činjenicu da Matej i društvo nisu bili u nikakvom sukobu. Ali nema ni indicija da su bili uključeni u neke druge sukobe, ispred ili u klubu”, dodao je.

Snimka iz Save

“Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentirati, što se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica”, kaže.

Snimka gdje netko pliva u Savi. “Snimka je autentična, ali pliva li netko ili ne pliva, to je prostor za diskusiju. Ja u to ne bih ulazio, snimke se obrađuju. Potvrđeno je da je to snimka od te noći”, zaključio je.

Komentari