S Prisavlja 3 se ogradili od optužbi za cenzuru: ‘Ovo je neovisni javni medij koji se vodi visokim profesionalnim načelima’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija (HRT) poručila je u ponedjeljak kako odbacuje neistine da navodno provodi cenzuru ustvrdivši da je HRT “neovisni javni medij koji se vodi visokim profesionalnim načelima”.

”U korona-krizi i potresu u Zagrebu HRT je dokazao da u potpunosti ispunjava funkciju javnog medijskog servisa”, navodi se u priopćenju.

Reakcija HRT-a uslijedila je nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u nedjelju ocijenilo da da je zabrana gostovanja HRT-ove novinarke i predsjednice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maje Sever u emisiji “Nedjeljom 2” potvrda cenzure na HRT-u.

Gost te emisije bio je nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić, koji je rekao kako je gošća umjesto njega trebala biti Maja Sever, na što mu je urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković odgovorio da je to njegov “profesionalni poraz, a i poraz kuće u kojoj radi”.

Sever je pozvana kao predsjednica SNH, koja je prošlog tjedna razgovarala s predsjednikom Hrvatske i ministricom kulture o problemu slobodnih novinara u doba krize.

“Ja nisam dobio zeleno svjetlo da je pozovem. Argumentacija je bila da ona radi u ovoj kući, u ovoj emisiji, i da to nije moguće. Ja ću biti ustrajan u tome da je stalno pozivam u ovu emisiju jer smatram da bi trebala biti gošća”, rekao je Stanković.

Kad na sam Svjetski dan slobode medija s nacionalnog servisa dođe vijest o zabrani nastupa predsjednice SNH, koja je u ovom posebnom trenutku za svijet, Hrvatsku i njezine građane, a time i novinare i medijske radnike, itekako pozvana govoriti o problemima struke, “to dovoljno govori o stanju u TV-kući u kojoj je već dulje vrijeme na snazi ograničavanje slobode govora”, ocijenio je HND.

“HRT-om, kao što HND godinama upozorava, očito vlada cenzura, prešućuju se teme i zabranjuju nezgodni sugovornici, o čemu govore i brojna izvješća međunarodnih institucija koje se bave slobodom medija. Zbog toga je vodstvo javne televizijske kuće u ime svog viđenja slobode onima koji su na to već javno upozoravali pokušalo zatvoriti usta tužbama vrijednim 500.000 kuna. Ono što je svima poznato, ali o čemu vlada zakon šutnje vladajućih i vodstva HRT-a, danas je napokon, potvrdom kolege, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, postalo javnim”, ističe HND.

U ponedjeljak se o tom slučaju na facebooku oglasila i Maja Sever.

”Kada mi je Stanković još neki dan rekao što se događa, rekla sam mu da nisam iznenađena, nadređeni urednici znaju zašto nisam iznenađena. Jučer je u emisiji pred svima vama rekao da je ovo njegov profesionalni poraz. Aco je drug, kolega i prijatelj. Mogao je i nastaviti u revijalnom tonu. Odlučio je otvoreno reći što se dogodilo i zato ovo nije njegov poraz. Ovo je jedna mala izgubljena bitka, ali ne znači predaju. A o porazu ovih drugih neka oni odgovaraju sami”, napisala je Sever.


Komentari