Ruski Sberbank svoj udio u Fortenovi prodao Indotek grupi iz Mađarske

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Mađarski fond Indotek preuzeo je 43 posto udjela Sberbanka u Fortenovi. Indotek grupa u većinskom je vlasništvu Daniela Jellineka, 46-godišnjeg poduzetnika mađarsko-američkih korijena. Forbes ga svrstava na deveto mjesto po bogatstvu u Mađarskoj, s procjenom da je ‘težak’ više od 300 milijuna eura, odnosno više od dvije milijarde kuna, prenosi tportal.

Jellinek je s partnerima osnovao Indotek 1997., da bi 2009. trećinu tvrtke prodao američkoj Bohemian grupi u vlasništvu obitelji Stryker. Tada je krenuo njezin brz rast i danas ima razgranato poslovanje u nekretninama, financijskim uslugama, logistici i prijevozu.

Među ostalim, u vlasništvu Indoteka nalazi se 60-ak poslovnih zgrada, trgovačkih centara i hotela u Mađarskoj. Početkom godine preuzeli su 11 poslovnih zgrada i pet poslovnih parkova u Beogradu, a slovenski mediji pisali su da žele kupiti i nekoliko hotela u Sloveniji.

Fortenova grupa d.d. nastala je početkom travnja 2019. uspješnom implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru.

Grupa ima više od 50 tisuća zaposlenih, a posluje u tri temeljne djelatnosti – poljoprivredi, prehrani i prodaji te u netemeljnom poslovanju.

Komentari