Rok za provedbu arbitražne odluke istječe danas, situacija na granici napeta

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Danas istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu sa Slovenijom. Hrvatska ne priznaje ovu odluku Abitražnog suda, dok ju Slovenija namjerava početi provoditi jednostrano.

Hrvatska smatra da je ona kompromitirana utjecajem Slovenije na suce zbog čega se i bila povukla iz arbitražnog postupka. Međutim, hrvatske argumente sud nije prihvatio i zamijenio je suce te nastavio s procesom i na koncu donio odluku kojom je Slovenija uglavnom izgubila na kopnu, ali je dobila ono što je zaista željela – prolaz do međunarodnih voda.

Miro Cerar, slovenski premijer, izjavio je kako će Slovenija krenuti s primjenom arbitraže krajem tjedna unatoč tome što ju Hrvatska ne priznaje te kako ne očekuje incidente.

“Provedba arbitražne presude je međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego ju moramo provesti”, izjavio je Cerar.

“Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati”, zaključio je slovenski premijer.


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako se arbitražna odluka ne može provoditi jednostrano.

“Po međunarodnom pravu se arbitražna odluka ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti”, rekao je Plenković.

S njim se složila i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja naglašava kako je to čvrsti stav Hrvatske.

Ministrica je upozorila kako po međunarodnom pravu Slovenija ne smije jednostrano proglasiti promjenu granica i da jedino rješenje i dalje ostaje bilateralni dogovor.

Napeta situacija na granici

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice, priopćeno je iz MVEP-a.

Policija je hrvatskim ribarima jučer poručila da se ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu sve do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente. Kako je jučer javila N1 Televizija, već se jučer dogodio manji incident. Naime, prema riječima ribara, hrvatski patrolni brod morao je stati između hrvatske ribarice i broda slovenske policije, koji joj se približio. Nakon toga svi su se brodovi povukli.

Ribar jutros dobio upozorenje slovenske policije

Ribari su jutros oko 4-5 sati krenuli ribariti, dio ih se vratio oko osam sati. Jedan od njih rekao je za N1 kako je slovenska policija prišla jednoj brodici te rekla ribarima da napuste slovensko more. “Ribari su dalje nastavili ribariti pod pratnjom hrvatske policije”, otkrio je.

Rekao je i da najmanje dva policijska broda prate hrvatske ribare jutros, a da ih inače ima od jednog do četiri.

“Mi, ribari ovog kraja, priželjkujemo da ostane sve mirno, da ne bude nikakvih represivnih aktivnosti, da ne dođe do eskalacije odnosa između Hrvatske i Slovenije. Znamo da je to jedan politički projekt od strane Slovenije na štetu Hrvatske”, rekao je ribar za N1.

Komentari