Roditelji i školarci, pozor! Ovo su detalji online školovanja

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je u subotu virtualni školski sat s više od 1200 ravnatelja osnovnih i srednjih škola, s detaljima o poučavanju na daljinu koje idući tjedan kreće u cijeloj Hrvatskoj.

Divjak im je poručila da u ovom izazovnom vremenu treba osigurati sigurnost i funkcioniranje sustava obrazovanja, a prijelaz na sustav poučavanja na daljinu u svega tri tjedna, koji uključuje danonoćnu pripremu, zahtijeva motivirani rad, odgovornost i disciplinu svih uključenih.

Kako bi se uspostavio funkcionalan sustav zaposleni trebaju biti na svojim radnim mjestima u opsegu i terminu kako to odredi ravnatelj i treba ih razmjestiti po aktivima u prazne učionice.

Svaka komunikacija (virtualna učionica za ravnatelje, virtualne zbornice i virtualni razredi) mora imati back up ako dođe do tehničkih poteškoća s obzirom da je više od pola milijuna učenika i nastavnika u nastavi online, pa će ona, ako dođe do pucanja sustava, ići mailovima, kako MZO-a s ravnateljima, tako i ravnatelja s nastavnicima i razrednika s učenicima.

Od ponedjeljka će svi osnovnoškolci i maturanti imati mogućnost pratiti nastavu na televiziji, razredna nastava na HRT 3 Škola na Trećem, viši razredi osnovne i maturanti na Sportskoj televiziji, dok prva tri razreda srednjih škola neće pratiti preko TV, nego će materijale imati online i u virtualnim učionicama.

Istarska županija uspostavlja sustav u ponedjeljak, ostale županije od srijede. Svi dani se od ponedjeljka računaju kao nastavni dani i upisuju se u e-Dnevnik.

Učenici trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama, ali ne treba inzistirati na tome da to rade u realnom vremenu (sinkrono), nego tijekom dana jer možda imaju teškoća pristupiti internetu ili dijele uređaj s braćom i sestrama. “Bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da učenici odrade svoje obaveze”, ističe se.

Učitelji i nastavnici trebaju pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualne učionice, a nužno je da oni, koliko je god to moguće, dobiju povratnu informaciju o svojem radu i napretku. Tijekom nadolazeća dva tjedna neće biti ocjenjivanja.

Učenici se moraju ponašati primjereno i u virtualnom okruženju, što znači da vrijede slična pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i u učionici, a za neprimjerene oblike mogu snositi posljedice.

Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku.

Ravnatelji su dobili upute kako podijeliti tablete, prijenosna računala, SIM kartice učenicima i nastavnicima, a ako im nešto od opreme nedostaje za one slabijeg socijalno-ekonomskog stanja, trebaju se javiti Ministarstvu da se problem riješi.

Ravnatelji trebaju poslati zahtjeve prema prioritetima, a to su učenici koji nemaju ni pristup internetu ni uređaj kod kuće, dok učenici koji imaju internet, sigurno imaju u kućanstvu i neki uređaj te mogu pratiti nastavu i preko mobitela.

Ustanove za djecu s teškoćama trebaju predložiti rješenja za svoje učenike s obzirom da trebaju individualizirani pristup, a MZO će sve napraviti da im pomogne.

Od sredine tjedna na HRT 3 bit će i prijevod na znakovni jezik, a potrudit će se sve video materijale opremiti i titlovima.

U ponedjeljak razrednici trebaju testirati virtualne razrede, u utorak predmetni nastavnici testiraju virtualne razrede, a od srijede počinje nastava u virtualnom razredu za sve škole. MZO će isporučivati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja.

Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio MZO, nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnosti, ali tada to mora biti jasno istaknuto na mrežnim stranicama škole.

Ministrica je pozvala sve nastavnike da snimaju sadržaj i svoja uspješna video predavanja od 15 minuta dostave na [email protected], kako bi ih i drugi koristili. Treba im više od 300 video lekcija tjedno.

Zahvalila je kolegama Toniju Milunu i Dejanu Nemčiću što će ustupati svoje video materijale, nakladnicima koji su omogućili slobodne pristupe digitalnim udžbenicima, te teleoperaterima i informatičkim firmama.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pokrenula je mrežni portal za virtualnu nastavu, kojemu se može pristupiti preko poveznice: nastava.asoo.hr.

Na portalu će se od ponedjeljka objavljivati sadržaji u digitalnom obliku za održavanje online nastave za strukovne škole u svih trinaest strukovnih obrazovnih sektora.

S ciljem zaštite zdravlja djece, od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavljaju se sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole.

Za sve učenike koji imaju obvezu pohađanja praktične nastave kod poslodavca, ista se odgađa za vrijeme trajanja obustave nastave.

Ravnatelji bi trebali razrednicima u razrednoj nastavi poslati u subotu ili nedjelju upit roditeljima – tko od njih nema osigurano čuvanje djeteta uz nadzor, odnosno čija djeca ne mogu samostalno ostati kod kuće,  kad prikupe podatke o tome trebaju obavijestiti osnivače.

S obzirom na vrlo zahtjevno skaliranje sustava učenja na daljinu, koje je nemoguće uspostaviti u nekoliko tjedana tako da radi besprijekorno, očekuje se da za sve načine izvođenja nastave postoji rezervna opcija.

S obzirom na to da sustavi lokalno, ali niti globalno nisu dimenzionirani za takvo opterećenje, rade usporeno i ponekad sa zastojima, pa se preporučuje da se različite škole za održavanje nastave odlučuju za različiti sustave.

Prije svega za globalne servise poput Microsoftovog O365, MS Teams, MS Yammer ili Google za obrazovanje (gSuite for Education), Google Classroom, Google Hangouts.

Na raspolaganju su i lokalni servisi poput Loomena koji podnose  puno manje opterećenje. Njima će biti podizani resursi, a škole će se upućivati kada je za kontinuitet usluge preporučljivo prebacivanje na neku drugu uslugu.


Komentari