‘RIŽU, MAKARONE, PIVO… MA SVE SU IMALI’ Djelatnica ozloglašenog ugostitelja tvrdi da su Neplaci bili slobodni

Foto: Screenshot / Yotube

Već se danima govori o šokantnoj vijesti da je Zoran Marijan, ugostitelj rodom iz Zagreba s prebivalištem na Visu, držao četiri Nepalca kao robove, zbog čega je i Policijska uprava splitsko-dalmatinska provela kriminalističko istraživanje kojim je utvrdila da ih je on uistinu držao u neprikladnim radnim uvjetima te ih je tako prisiljavao da za njega rade bez da im plati.

No, priča sada dobiva drugu stranu, nakon što su novinari Slobodne Dalmacije razgovarali s djelatnicom Marijanove konobe u viškoj Ženoj Glavi. Riječ je o Biljani Žmuri iz Šida, koja je sve do zatvaranja konobe, odnosno do prije neki dan, radila za Marijana kao pomoćna radnica u kuhinji, a isti je posao obavljao i njen nevjenčani suprug Zoran Vidić.

Optužbe su lažne

Naime, Biljana je rekla da većina stvari za koje je njen šef optužen, nisu istinite.

“Prvo i prvo, niti je on te Nepalce držao zatočene niti ih je izgladnjivao. Kako je kupovao nama hranu, tako je kupovao i njima. Mogu to posvjedočiti, jer sam je ja dijelila. Nepalci su sami sebi kuhali. Imali su kuhinju u drugoj kući, koju su renovirali”, objasnila je Biljana dodajući da im je Marijan osobno nabavljao namirnice te da se sve ovo dogodilo jer je “nekome stao na žulj”.

“Oni su imali slobodu kretanja, dobivali su novce, on im je kupovao i cigarete. Davao im i pivo, i sokove, i rakiju. Isključivo su jeli piletinu. Kupovao im je u “Pivcu” na Visu, to je barem lako provjeriti. Rižu, makarone, krumpire, luk, mrkvu… I to na vreće”, objašnjava Biljana ističući da su Nepalci imali i svoj hladnjak.

U restoranu se, kako kaže, nisu hranili niti su tamo obavljali ikakve poslove te su imali potpunu slobodu. Navodi da je jedan Nepalac čak išao pješice u Vis da si kupi pivo.

‘Svi smo dobivali plaću’

“Ne kažem da on (Marijan) možda nema putra na glavi za neke poslove, kao i svi poslodavci. Ali da je sve to tako kako se piše, nije. Pa kad bi tim Nepalcima zafalilo krumpira, ja bih im dala iz restorana. Koliko sam im samo puta radila prženice. Zoran bi mi znao reći: ‘Daj im malo nešto da se okrijepe.’ Palačinke, ma sve su imali…”, govori Biljana.

“Svi smo dobivali plaću, ako bi i zakasnila mjesec dana, ma recite mi gdje to ne kasni. Pogotovo, dok nije počela sezona, a korona je. Ne znam kolike su bile plaće Nepalaca, ali mi smo imali po tisuću eura. Nije tajna, postoje tragovi. Žao mi je što je sve ovako ispalo, ali ovo vam je istina, iz prve ruke”, dodaje Marijanova djelatnica iz Šida.

No, Biljana i njen nevječani suprug Zoran, po nalogu policije moraju napustiti Hrvatsku jer im je radna i boravišna dozvola, kako ističe, istekla zbog svih ovih “peripetija”. Međutim, kaže da su svi koji su radili kod njega imali legalne papire, pa tako i Nepalci koji su prethodno s njom radili u Tribunju do 1. siječnja ove godine.

“Dobili smo zabranu ulaska u zemlju na godinu dana. Što će biti s restoranom, ne znam”, razočarano će Biljana koja se s nevjenčanim suprugom vraća u Srbiju, no ipak se nada da će se u Hrvatsku vratiti već sljedeće godine.

 

 


Komentari