REKORDERI U PRIJAVLJIVANJU POTRESA: Zbog Hrvata se srušio EMSC-ov sustav, tražili se i dečki, ali se i doniralo

Foto: EMSC/Ilustracija

Nedavno smo svjedočili tome kako Hrvati ruše rekorde kad je o prijavljivanju potresa riječ. Nakon onog zagrebačkog u ožujku, prijave Hrvata oko potresa koje su osjetili čak su u nekoliko navrata srušile sustav EMSC-a, pa su tad poslali apel da ne paničare i ne prijavljuju baš svako podrhtavanje.

Europsko-mediteranski seizmički centar kod Pariza (EMSC), nije primio više podataka građana o jednom potresu nego što je to bilo za potres s epicentrom kod Petrinje. Za taj potres, magnitude 6,4 broj obavijesti sigurno bi bio veći, no linije jednostavno nisu mogle izdržati toliki promet, rekao je tad Rémy Bossu, seizmolog i voditelj ekipe od devetero ljudi, čije usluge od proljetnog potresa u metropoli koristi velik broj Hrvata.

Nakon potresa koji je krajem 2020. godine razorio petrinjsko područje, Hrvati su u znak zahvalnosti EMSC-u donirali više od 15 tisuća kuna.

“Kratka poruka našim korisnicima u Hrvatskoj, vrlo smo zahvalni na više od 100 donacija koje smo primili, ukupno više od 2000 eura, od potresa u Petrinji! Zbilja vam želimo zahvaliti znajući da naše usluge, u najmanju ruku, nisu bile savršene! Ostanite sigurni”, objavio je EMSC tad na Twitteru, piše N1.

EMSC je nedavno na Twitteru poslao ohrabrujuću poruku Hrvatima – naveli su kako je na popisu najnovijih potresa sve manje onih ih Hrvatske, što pokazuje da se tlo smiruje.

“Nadamo se kako naši korisnici i prijatelji iz Hrvatske primjećuju da na listi zadnjih potresa  vidimo i ostale regije u svijetu. Da, naknadni potresi se s vremenom smanjuju”, stajalo je u objavi.

Nakon što se tlo u Hrvatskoj primirilo, neki su EMSC-ovu aplikaciju odlučili iskoristiti na duhovit način, pa je tako jedna djevojka tamo potražila dečka.

“S obzirom da su Hrvati vrlo aktivni na ovoj aplikaciji, više nego na Iskrici i sličnim stranicama: Traži se dečko, što dobar, što jak, da zaštiti tokom potresa. Od 30 do 35 godina, psihički stabilan (u ova luda vremena to je veoma bitno). Ukoliko izaziva u krevetu 8 po Richteru, nudim doživotni smještaj i hranu. Oženjeni i zauzeti u bilo kojem obliku neka se ne javljaju. Ne udomljavam takve. Zainteresirani nek ostave podatke na sljedećem potresu”, napisala je. Kako je njezina potraga za princem na bijelom konju završila, ne zna se.

Foto: Screenshot


Komentari