REFORMISTI PODRŽALI RODITELJE DJECE S DOWNOM: ‘Ove odluke su sramotne, nehumane i neodržive’

Reformisti.hr

Reformisti se najoštrije protive Odluci o oduzimanju invalidnine te Odluci o oduzimanju statusa njegovatelja roditeljima osoba s Downovim sindromom.

Priopćenje Reformista o Odluci oduzimanja statusa njegovatelja roditeljima osoba s Downovim sindromom prenosimo u cijelosti:

“Ove odluke smatramo sramotnim, nehumanim i neodrživim! Osobama s Downovim sindromom potrebna je cjelodnevna njega koja osim angažiranja najbližih uključuje i troškove, za na primjer pomoć logopeda, fizijatra i drugih rehabilitatora. Kako se za svaku od tih pomoći dugo čeka, skrbnici (najčešće roditelji) u situaciji su da pomoć moraju potražiti kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga što uzrokuje dodatne troškove.

Ako skrbnici ne budu bili u mogućnosti pružati adekvatnu skrb, regresija je u takvim slučajevima bit će velika. Sadašnje jedinstveno tijelo vještačenja to ne prepoznaje. Pozivamo na preispitivanje
ovakvih odluka i zahtijevamo da se napravi takav sustav koji odgovara potrebama djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Reformisti smatraju da je postojeći sustav skrbi za osobe s invaliditetom neadekvatan. Potrebno je krenuti u izradu novog sustava koji bi bio usmjeren prema djeci od najranije
dobi. Djeca s teškoćama u razvoju moraju imati uvjete za dostojanstven život u kojem se mogu razvijati i pokazati sve svoje vrijednosti.

Oni nisu trošak ovog društva, nego posebna vrijednost u koju treba trajno ulagati.

Smatramo da ovo pitanje nije i ne smije biti predmetom političkog prepucavanja, pogotovo jer se radi o najosjetljivijoj društvenoj skupini koja se od bilo kakvih napada ne može obraniti. Stoga pozivamo sve političke opcije na zajednički rad s ciljem poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Tražimo od Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo socijalne politike i mladih da se aktivno uključe u
rješavanje cjelokupne problematike”, Robert Hirc , Član predsjedništva Narodne stranke – REFORMISTI.

Komentari