Redizajn državne mature: Ovogodišnje maturante očekuje velika promjena

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Ovogodišnji, dosad najlošiji rezultati državne mature upalili su alarm na uzbunu. Maturanti su, uz matematiku, najviše problema imali s ispitom iz hrvatskog jezika, posebno im je problematično bilo pisanje eseja. Više od tisuću predanih praznih papira na pisanju eseja, što je automatski značilo i pad na ljetnom roku državne mature, pokrenulo je propitivanje što i kako dalje s ispitima iz hrvatskog jezika, piše Jutarnji list.

Sve manje maturanata upisuje fakultet: Više od 5 tisuća ih nije položilo maturu, a 11 tisuća mjesta na fakultetima je prazno

Već ovogodišnja generacija maturanata može odahnuti jer više neće morati dobiti pozitivnu ocjenu iz eseja i testa kako bi prošli ispit iz hrvatskog jezika. Naime, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je prelomila i odlučila da će esej postati sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika, odnosno za njega se više neće davati posebna ocjena.

“Dobro je da esej više ne bude poseban, izdvojeni dio ispita, jer nema ni pouzdanog instrumenta kojim se on ocjenjuje”, rekla je Divjak za HRT, ali i napomenula da je mala vjerojatnost da netko preda prazan papir iz eseja i istovremeno prođe ispit iz hrvatskog jezika.

Otkriva i da će potpuno redizajnirana državna matura temeljena na novim kurikulima biti ona 2022. godine, a godinu ranije održat će se probna matura.

Ministrica kaže i da se razmatra da se državna matura provodi online.

Državna matura je osigurala ulaz na visoka učilišta na temelju jednakih kriterija za sve i to je dobar antikorupcijski alat, rekla je Divjak na nedavne prozivke rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa.

“Sve su ideje dobrodošle. Bolje nego kritike bez pokrića”, rekla je Divjak.


Komentari