Razveselite svoje majke jer danas je Majčin dan! Znate li kako je nastao ovaj blagdan i zašto ga slavimo?

Pexels

Svake godine druge nedjelje u svibnju diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Majčin dan. U 2021., taj blagdan pada na 9. svibnja, a slavi se u čast majkama i majčinstvu.

Majke su slavili stari Grci i Rimljani

Još u doba antike, Grci i Rimljani imali su festivale na kojima su slavili majke i majčinstvo. U grčkoj je to bio festival posvećen božici Rhei, koja je prema mitologiji bila majka bogova, a Rimljani su održavali proljetni festival Hilariu.

Tradicija se vraća inicijativom žena

Iako se ovaj običaj s vremenom izgubio, inicijativom hrabrih žena u Americi 1858. godine, ponovno se uspostavio. Ann Reeves Jarvis tada je organizirala Mother’s Day Work Club, odnosno skupove majki, a cilj je bio poboljšanje sanitarnih uvjeta i smanjenje stope smrtnosti kod dojenčadi.

Skupove je pokrenula iz vlastitog iskustva jer je rodila trinaestero djece, a samo je četvero živjelo do odrasle dobi.

Majkama podijeljeno 500 bijelih karanfila

Tijekom Građanskog rata u SAD-u majke su se okupljale i predlagale razne ideje, a jačala je i potreba za slavljenjem majčinstva. Tada se istaknula Julia Ward Howe, koja je predložila obilježavanje dana nazvanog Mother’s Peace Day, koji je prvi put obilježen 1873. godine.

Začetnica ideje, Ann Reeves Jarvis preminula je 1905. godine, a njezin pokret nastavlja njezina kćer Anna koja je na drugu godišnjicu smrti svoje majke osnovala Memorial Mother’s Day Meeting.

Tada je kupila 500 bijelih karanfila i podijelila ih majkama u crkvi.

Iako je željela da se Majčin dan obilježava i službeno u Americi i svijetu, tu ideju odbio je američki kongres. Ipak, 1911. godine, stvari su se malo promijenile te se majčin dan počinje slaviti.

Woodrow Wilson odredio je službeni datum

Tadašnji američki predsjednik Woodrow Wilson, odredio je službeni dan za slavljenje Majčinog dana, a to je bila druga nedjelja u svibnju.

“Od dana koji je trebao biti posvećen obiteljima, protjecati u intimnoj atmosferi uz cvijeće i darove koje su djeca izradila za svoje majke, stvorila sam čudovište. Pozivam sve da ne kupuju, nego da izrađuju poklone jer su oni znak pažnje, a ne platežne moći”, rekla je tada razočarana Anna kada je shvatila da se blagdan komercijalizirao i da su na njemu brojni počeli zarađivati.

U zapadnom svijetu Majčin dan je uspostavljen u 20. stoljeću.

Ako niste sigurni što kupiti svojoj majci danas, najljepši poklon koji joj možete dati jest vaša pažnja i vrijeme što će ona itekako cijeniti.


Komentari