RAZLIKE U OCJENAMA! Državna matura iznjedrila zanimljive rezultate: Evo kako stoje učenici u Zagrebu

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Državna matura 2022. pokazala je da su ocjene maturanata lošije nego li su to bile od ocjena u završnom razredu srednje škole, pogotovo u izbornim predmetima iz kojih su u prosjeku bili odlikaši. Njima je na maturi ocjena bila trojka, primjerice iz kemije je prosječna ocjena u školi bila 4,52, a na maturi 2,83.

Školski e-Rudnik Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju da najviše prosječne ocjene iz obveznih predmeta (matematika, hrvatski, engleski) učenici ostvaruju u osmom razredu osnovne škole, zatim u četvrtom razredu srednje škole. Ocjene padaju na višoj razini ispita državne mature, a najniže su na ispitima na osnovnoj razini.

Ista je situacija i s izbornim predmetima gdje podaci pokazuju da su u završnom razredu srednje škole više od onih koje učenici ostvaruju na maturi. Tako je najveća razlika prošle godine bila na ispitu politike i gospodarstva koji su učenici najlošije napisali od izbornih predmeta na maturi – 2,15 naspram 4,41 u četvrtom razredu srednje škole.

Kako stoje učenici u Zagrebu 

Što se tiče prosječne ocjene iz fizike, ona je na maturi iznosila 2,52, a četvrtom razredu srednje 4,12. Učenici su iz biologije na maturi postigli prosječnu ocjenu 2,83, a u srednjoj 4,51, kemiju su maturanti napisali za 2,83, a u srednjoj su imali 4,52.

Razlika je i u ocjenama iz povijesti, gdje je lani prosječna ocjena na maturi iznosila 2,7, dok je u četvrtom razredu srednje bila 4,73, geografiju su maturanti znali za 3,23, a u srednjoj za 4,55.

Učenici su filozofiju napisali za 2,74, dok su u srednjoj imali 4,76. Iz likovnog su na maturi imali 2,77, a u školi 4,86, glazbeni 3,29 na maturi a 4,97 u školi.

Što se tiče obveznih predmeta, najbolju prosječnu ocjenu iz matematike ostvarili su učenici XV. gimnazije Zagreb – 4,75, koji su u srednjoj imali niži prosjek – 4,07, a slijedi III. gimnazija Split, čiji su učenici na maturi iz matematike imali prosječnu ocjenu 4,58, dok im je prosječna zaključna ocjena u četvrtom razredu bila 3,76.

Kada su u pitanju obvezni predmeti, iz engleskog jezika, najvišu prosječnu ocjenu – 4,90 postigli su učenici XV. gimnazije u Zagrebu, s gotovo istom zaključnom ocjenom – 4,91. Slijede ih učenici V. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz engleskog bila 4,83, a školska 4,72.

Iz hrvatskog su najbolju prosječnu ocjenu na maturi ostvarili maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4,47. Prosječna zaključna ocjena na kraju četvrtog razreda kod učenika te gimnazije iznosila je 4,52. Slijede ih maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz hrvatskog bila 4,44, a na kraju četvrtog razreda 4,82.

Lani je prosječna ocjena iz matematike u četvrtom razredu srednje iznosila 3,19, prosječna ocjena na višoj razini mature bila je 3,12, a na nižoj razini 2,24, dok je iz engleskog lani prosječna ocjena u četvrtom razredu srednje iznosila 4,05.

Na maturi na višoj razini ta je ocjena iznosila 4,10, dok je prosjek na osnovnoj razini 3,45, a prosječna ocjena iz hrvatskog jezika je u četvrtom razredu srednje iznosila 3,68, dok je  prosječna ocjena koju su lani ostvarili pristupnici više razine bila 3,21. Prosjek ocjena na nižoj razini bio niži – 2,45.


Komentari