RAVNATELJICA DHMZ-a O TOME KAKVO ĆE BITI LJETO! ‘Moramo biti spremni na ovo i prilagoditi se’

Sunčanje na plaži Banje (Foto: Božo Radic / CROPIX)

Glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan Picek u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” govorila je o velikim promjenama vremena u lipnju te je otkrila što nas očekuje u ostalim ljetnim mjesecima.

“Mi smo upozoravali, a to govori i naša klimatologija i podaci iz prošlosti, da je lipanj jedan od najnestabilnijih mjeseci u Hrvatskoj, pogotovo kontinentalnoj. Ove visoke temperature, velika količina vlage, ali i povremeni dotoci hladnog zraka sa sjeverozapada uvjetuju velike nestabilnosti kojima smo svjedoci”, objasnila je Ivančan Picek i naglasila da svake godine imamo olujno nevrijeme praćeno tučom te da se bilježe velike šteta.

Najviše su pogođeni poljoprivrednici. Za sada je zaprimljeno tri tisuće prijava, a prema prvim procjenama ukupna šteta iznosi oko 160 milijuna kuna. Iz ministarstva poljoprivrede vjeruju da će šteta biti u granicama uobičajenog.

Prije vremenskih neprilika, DHMZ izdaje upozorenja, a Ivančan Picek otkriva da su u funkciji četiri nova i suvremena meteorološka radara. Kaže i da korištenje radarskih mreža nije svugdje primjenjivo, ali tamo gdje je to moguće, pomaže.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek naglašava da postoje mjere kojima se ublažavaju ovakve situacije.

“Za slučajeve poput ovih kakve smo vidjeli unatrag nekoliko tjedana, gdje se uništava poljoprivredni potencijal, postoji mjera kroz koju možemo financirati obnovu toga, odnosno nabavu kompletno novih nasada ili objekata. Time se financira do 100 posto nastalih troškova. Tako pokušavamo kompenzirati štetu”, kaže Tušek.

Ivančan Picek upozorava da će u idućim mjesecima, prema prognozama, biti sušnije i ekstremno toplo.

“No, to ne znači da u određenim periodima neće doći do prodora hladnijeg zraka i olujnog nevremena kao posljedica toga. Moramo na to biti spremni i prilagoditi se. Klimatske promjene su ovdje, a one sa sobom nose još veći rizik od ekstremnih vremenskih pojava”, zaključuje glavna ravnateljica DHMZ-a.


Komentari