Ravnatelj Klaićeve upozorava na opasnost opijanja u dječjoj dobi: ‘Ostavlja trajne posljedice, ne postoji sigurna doza za tako mlade osobe’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Kraj školske godine u petak 18. lipnja, brojni su zagrebački učenici proslavili na Jarunu i Bundeku. Iako su maloljetni, konzumirao se alkohol, a da je zabava uistinu otišla u krivom smjeru svjedoči vijest da je jedan maloljetnik popio čak litru votke i u vrlo teškom stanju završio u Klaićevoj. Još četvero učenika završilo je u bolnici tog dana, a doznaje se da su svi stabilno.

Koliko je alkohol uistinu opasan za djecu otkrio je za 24 sata ravnatelj Klinike za dječje bolesti dr. Goran Roić.

“Za djecu i mlađe od 18 godina alkohol je vrlo opasan. Mozak u razvoju veoma je osjetljiv na alkohol i, ako se uzima u ranoj dobi, može izazvati i trajne posljedice. Alkohol utječe na hipokampus, osjetljivi dio mozga odgovoran za osjećaje, pamćenje i učenje. Alkohol oštećuje živčana vlakna koja prenose poruke živčanim stanicama. Alkohol utječe na kanale koji reguliraju protok kalcija u staničnoj strukturi te u stanice ulazi dva puta više kalcija nego što je normalno, što uzrokuje gubitak krajnjih živčanih završetaka i poremećaj moždane funkcije”, objašnjava dr. Roić i dodaje da kod odraslih utječe na sposobnost opažanja i donošenja odluka, ali da su nuspojave još ozbiljnije u dječjoj dobi jer je mozak još uvijek u razvoju i jako osjetljiv na alkohol.

Ističe da zbog toga može ostaviti trajne posljedice koje će biti izraženije u odrasloj dobi. Neke od njih su i psihičke bolesti poput depresije, poremećaja ponašanja i slično.

“U dječjoj dobi to je još opasnije jer djeca nisu zrela i nemaju razvijene sve svoje spoznajne i iskustvene vještine i sposobnosti (npr. sposobnost donošenja promišljenih odluka i sl.), pa konzumiranje alkohola u toj dobi bitno utječe na kognitivni i psihoemocionalni razvoj, a što se u kasnijoj dobi teško ili nikako da nadoknaditi”, tvrdi Roić.

Ističe da alkohol i dječja dob nikako ne idu zajedno te da ne postoji sigurna i dozvoljena doza za tako mlade osobe.

“Briga, edukacija i preventiva je najbolji lijek za ovaj problem”, zaključuje.

Komentari