Ravnatelj KBC-a Zagreb ističe važnost poštivanja mjera: ‘Mjere nisu zakašnjele, samo ih se narod ne pridržava’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

O pandemiji koronavirusa, mjerama i stanju u zdravstvu za RTL govorio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Na samom početku je naglasio da i zaposlenici KBC-a već polako osjećaju da su iscrpljeni. Više od 250 zaposlenika raspoređeno je u drugim bolnicama i to prvenstveno onima u Zagrebu, a nešto je otišlo i u druge županije. Ističe da je suradnja itekako važno, te da je za sada 100 medicinskih djelatnika pozitivno na koronavirus, a 200 njih u samoizolaciji. No Ćorušić ističe da se još uvijek dobro nose sa situacijom.

“Mi smo prema zahtjevu Ministarstva zdravstva popisali sve respiratore koje imamo, to je bilo 146 u travnju ove godine za vrijeme lockdowna. 31 smo posudili drugim bolnicama i treba ljudima reći da su respiratori vezani uglavnom za anesteziološke aparate, jedinice intenzivnog liječenja i nešto ih ima u sobama za buđenje nakon operacije. Prema tome, nama su sada uska grla postale jedinice intenzivnog liječenja jer jednostavno tamo gdje imate osam postelja s osam respiratora, sada je šest. Nastala je redukcija programa i nemoguće je to izbjeći”, rekao je Ćorušić.

Ono što ravnatelja KBC-a brine je visoka stopa smrtnosti od posljedica koronavirusa, te smatra da je jedini način da se navedeno smanji, poštivanje mjera. Smatra da mjere ne kasne.

“Mjere nisu zakašnjele, samo ih se narod ne pridržava“, zaključio je Ćorušić.


Komentari