’RASTURIO JE DOBAR DIO JUŽNE STRANE SLJEMENA’: Posljedice tornada u Zagrebu poslije 48 godina i danas su vidljive! SVJEDOK VREMENA opisuje scene kataklizme

Foto: Ilustracija/Pixabay

Nakon što je tornado pogodio Češku, hrvatski su se stručnjaci prisjetili te pojave i u Hrvatskoj. Dogodio se čak nekoliko puta, a osim što je prije 129 godina kod Novske prevrnuo željeznički vagon od 13 tona, a 1994. godine, jača pijavica zakrenula je trajekt kod Bibinja, u blizini Zadra.

Ipak, meteorolog portala Meteo-info.hr Nebojša Subanović, prisjetio se i jednog u blizini Zagreba. Zabilježen je 20. srpnja 1973. godine, a za Dnevno govori kako je bio poprilično žestok. “Rasturio je dobar dio južne strane Sljemena. Povaljao je drveće, uništio planinarski dom Adolfovac”, govori pa dodaje kako je cesta bila blokirana srušenim stablima, a da su hitne službe dva dana izvlačile ljude iz oštećene žičare.

Jedan od onih koji su svjedočili tom tornadu bio je i tajnik HGSS-a Darko Berljak. Tvrdi kako se i danas vide razmjeri te pojave jer šuma nije narasla. “To je bilo kao da su pokošena drveća od 20-30 metara. Ležala su na sve strane na tom prostoru”, govori za RTL.

Klimatske promjene

U slučaju tornada, savjetuje, najbolje se maknuti od prozora jer može doći do prsnuća stakla, a tornado, govori, može urušiti i krovove i zidove stoga je ponašanje u tom slučaju, slično onom za vrijeme potresa. Zaključuje naposljetku kako šanse da u Hrvatskoj dođe do razornog tornada nisu velike, ali bi se to u budućnosti moglo promijeniti zbog klimatskih promjena.

Komentari