RASKOL U HDZ-u! Bandić i Brkić protiv Karamarka, HDZ-ovci tvrde: ‘Novi izbori i – gotovi smo’

Slavko Midzor/PIXSELL

Iako je šef HDZ-a demantirao kako je došlo do svađe između njega i Milijana Brkića, priznao je kako se Brkić našao među onima koji su mu predložili ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade.

Osim što je u posljednjih nekoliko dana drama u Vladi na svome vrhuncu, čini se kako je raskol u HDZ-u doživio svoju kulminaciju: do jučer desna ruka Tomislava Karamarka i glavni stranački operativac Milijan Brkić sada su i javno okrenuli leđa jedan drugome i poslali poruku kako je njihov odnos, baš kako se već duže i nagađalo, narušen te pun međusobnih zamjerki i prepirki.

Prema tvrdnjama izvora iz HDZ-a, Brkić je Karamarku često zamjerao ishitreno donošenje odluka te samovolju koja je stranku, prema Brkićevom mišljenju, na kraju i dovela do poraznih rezultata na parlamentarnim izborima. Brkiću se također nikada nije svidjelo ni povjerenje koje je šef HDZ-a davao Domagoju Ivanu Miloševiću koji je postao i novi glavni tajnik HDZ-a, a do najvećih sukoba došlo je još za vrijeme kadroviranja Ureda predsjednice.

Iako su dva najmoćnija čovjeka HDZ-a uporno dematirala ove medijske napise, sada je jasno kako je skrivanje prave situacije unutar HDZ-a bio samo jedan (ne)uspješan pokušaj čuvanja imidža stranke.

04.11.2015., Zadar - Tomislav Karamarko prisustvovao je sredisnjem predizbornom skupu HDZ-a i Domoljubne koalicije za IX. izbornu jedinicu koji se odrzao u dvorani Jazine. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

”U stranci se svi trenutno bore za preživljavanje, nemaju dvije već tri struje i ovo je za stranku jako opasno”, tvrdi visoki izvor iz HDZ-a te dodaje kako su u HDZ-u već duže vremena svjesni kako im novi izbori u ovome trenutku, nikako ne odgovaraju.

”Zbog koga se izađe na izbore taj je gubitnik, a sve je očitije da će to biti upravo zbog HDZ-a. Narod to neće oprostiti, birači još manje”, nastavlja svoju priču HDZ-ovac koji kako kaže, napeta situacija u predsjedništvu stranke traje već mjesecima, a većina vjeruje kako novi izbori, koji im ionako ne idu na ruku, postaju još veći problem ukoliko kandidat za premijera ostane Tomislav Karamarko.

Međutim, vrhunac Karamarkovog i Brkićevog sukoba svakako je bio trenutak u kojem propada ideja o tadašnjem glavnom tajniku stranke kao novom ministru branitelja, a u fokus javnosti ponovo dolazi Brkićeva priča s navodno lažiranom diplomom zbog koje mu Most nije dopustio zasjedanje u željenju fotelju. Upravo tada, dio javnosti tvrdio je i vjerovao kako je ovaj potez Karamarko isplanirao unaprijed s ciljem sramoćenja i degradacije glavnog stranačkog operativca kojem su mnogi pripisivali uspjeh HDZ-a na svim prethodno održanim izborima upravo zahvaljujući njegovom terenskom radu te potpori koju uživa među HDZ-ovim članstvom. Karamarku je Brkićeva moć smetala, baš kao i Brkiću Karamarkova samovolja i ovlasti koje mu pripadaju kao prvom čovjeku HDZ-a.

Bandić i Brkić protiv Karamarka

Međutim, iako se do sada pokazalo kako je predvidjeti rasplet određene političke situacije u posljednje vrijeme gotovo nemoguće, za razumijevanje cijele situacije, ali i činjenice kako su se potezi u ovome šahu vukli mjesecima prije, potrebno je vratiti se svega nekoliko mjeseci unazad kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tvrdio kako se bez njegovih ruku u Saboru, neće moći sastaviti Vlada. Iako u ovom slučaju nije riječ o sastavljanju, već o preslagivanju, očito je kako Bandić, kao i obično, ništa nije pričao u prazno.

Nedavno snimljena fotografija Milijana Brkića i Milana Brkića (op.a i to u trenutku kada Karamarko održava tiskovnu konferenciju i objašnjava zašto ne želi prihvatiti prijedlog premijera Oreškovića na ostavku) samo je još jedan dokaz kako Brkić već neko vrijeme razmišlja ne kako se riješiti Most-a, već Tomislava Karamarka te kako bi mu u istome, mogao pomoći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s kojim njeguje prijateljske odnose.

Kako savezništvo Brkića i Bandića nije od jučer, svjedoči i priča vezana za lokalne izbore 2013. godine. Naime, Milijan Brkić pokušao je nagovoriti Tomislava Karamarka da HDZ podrži aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, međutim ovaj je to odlučno odbijao da bi naposljetku, odabir pao na Margaretu Mađerić koja je istim izborima, doživjela potpuni fjasko. Upravo u ovom trenutku, navodno počinju prvi sukobi na relaciji Karamarko-Brkić.

bandić auto
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Koliko je Brkić mislio ozbiljno, svjedoči i činjenica kako je Brkić bio spreman raspustiti i gradski odbor HDZ-a kako bi realizirao svoje planove.

Kako smo pisali već i ranije, Bandićeva dva saborska mandata itekako će značiti u eventualnom preslagivanju Vlade, a možda upravo jedan od uvjeta da se Bandićeva stranka prikloni Domoljubnoj koaliciji te HDZ ne doživi opći potop i katastrofu na novim izborima bude konačna ostavka Tomislava Karamarka i njegovo povlačenje. Pritisnut sa svih strana (MOST, Orešković, a sada Milijan Brkić i Milan Bandić) Karamarko teško da će uspjeti zadržati željenu političku funkciju i jedno je sigurno: njegov kraj je neizbježan, a HDZ do lokalnih izbora možda uspije spasiti ono što se spasiti da iako je očito da su rješenje za spasom počeli tražiti prekasno.

No, bit će zanimljivo promatrati kakve će uvjete pak postaviti predstavnici nacionalnih manjina: oni bi trebali biti skromniji od onih Most-ovih ukoliko HDZ-ovci s njima na vlasti planiraju izdržati cijeli mandat. Na kraju, preostaje za vidjeti je li istinita ona: ”Sanader je kupio lijes za HDZ, a čekić i čavli ostavljeni su Karamarku.”

>>> UHVAĆENI U ZANIMLJIVOM TRENUTKU: U vrijeme pada Vlade, Milijan Brkić bio na tajnom sastanku (FOTO)

Komentari