Radnička fronta traži oporezivanje Facebooka i Googlea, poslali prijedlog Zakona

Photo: Robert Anic/PIXSELL

S ciljem ravnomjernijeg oporezivanja malih i velikih digitalnih poduzeća, kao i jačanja telekomunikacijske infrastrukture, Radnička fronta poslala je Saboru poslala Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge.

Ističu kako zakon nema svrhu oporezivati prihode malih i razvojnih digitalnih tvrtki,  te da se u EU digitalne tvrtke oporezuju po prosječnoj stopi od 9.5 posto, a tradicionalna poduzeća po stopi od 23 posto.

“No, nije riječ samo o ilegalnoj utaji poreza već često o legalnim oblicima zbog zastarjelih načela oporezivanja, koja se temelje na poslovnim modelima s početka 20. stoljeća. Pravo države da oporezuje dobit te tvrtke povezano je s fizičkom prisutnošću firme (ili podružnice) u određenoj zemlji, a dok generiranje vrijednosti nije fizički ograničeno.

Zbog potrebe pravednijeg oporezivanja digitalnih korporacija u EU, Europska komisija je 2018. godine pripremila Prijedlog direktive Vijeća o zajedničkom sustavu poreza na digitalne usluge kojim se oporezuju prihodi od pružanja određenih digitalnih usluga koji na razini Europske unije uvodi porez na digitalne usluge, no u ožujku 2019. prijedlog je blokiran zbog protivljenja zemalja s niskim porezom.

“Primjerice, Facebook zarađuje od oglašavanja u Hrvatskoj i prodaje informacija o korisnicima koji su iz Hrvatske, no porez neće na te digitalne usluge ne plaća u Hrvatskoj jer se porez na dobit u Hrvatskoj plaća samo ako se tvrtka ili njezina podružnica nalaze u Hrvatskoj. Zbog potrebe pravednijeg oporezivanja digitalnih korporacija u EU, Europska komisija je 2018. godine pripremila Prijedlog direktive Vijeća o zajedničkom sustavu poreza na digitalne usluge kojim se oporezuju prihodi od pružanja određenih digitalnih usluga koji na razini europske Unije uvodi porez na digitalne usluge, no u ožujku 2019. prijedlog je blokiran zbog protivljenja zemalja s niskim porezom. Nakon odbijanja prijedloga, mnoge su države članice EU odlučile uvesti porez na digitalne usluge na nacionalnoj razini (Francuska, Italija, Austrija, Velika Britanija, Poljska, Mađarska), a uvođenje zakona se planira u još 6 zemalja, piše RF.

Radnička fronta ovaj je prijedlog pripremila u suradnji sa slovenskom parlamentarnom strankom Levica. Republika Hrvatska se o inicijalnom Prijedlogu direktive uglavnom pozitivno odredila, no do danas nije donesen nijedan konkretan prijedlog, stoga je Radnička fronta pripremila Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge koji predlaže uvođenje poreza na tri vrste digitalnih usluga.

“Prvo su usluge oglašavanja usmjerenog na korisnike sučelja. Drugo su usluge posredovanja – stavljanja sučelja na raspolaganje korisnicima, bilo zbog povezivanja korisnika i njihove interakcije, bilo zbog razmjene robe ili usluga između korisnika. I treće su usluge prodaje podataka o korisnicima sučelja”, stoji u priopćenju.


Komentari