Radnička fronta predlaže kako riješiti problem s kontejnerima: ‘Posao prepustite njima!’

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju i razrušio sela u općinama i gradovima poput Gline, Petrinje, Donjih Kukuruzara, Hrvatske Kostajnice i drugim mjestima, potrebna je obnova većine stambenih objekata. No, ona neće početi idućih nekoliko mjeseci iz legislativnih razloga, ali i vremenskih nepogoda, tj. radi dolaska zime.

Radnička fronta smatra da nema nikakve potrebe da se kontejneri nabavljaju vani ako u Hrvatskoj imamo i više nego dovoljno kapaciteta i vlastitih tvrtki koje su u stanju te kontejnere proizvesti u vrlo kratkom roku.

“Osim toga, ukoliko Vlada uistinu hoće pomoći proizvodnji u domaćoj brodograđevnoj industriji, prije svega 3. maju i Uljaniku, nema nikakvog razloga da se taj posao ne prepusti njima. Podsjećamo da unutar Uljanik grupe postoji Uljanik proizvodnja opreme d.d. iz Vodnjana, trenutno u stečaju, koja je do relativno nedavno obavljala ovakve i slične poslove. Isti posao se može bez problema raditi i u glavnim pogonima u Puli. Osim Uljanika, nekadašnji sastavni dio riječkog 3. maja bila je i Tvornica industrijske i brodske opreme (TIBO) koja je proizvodila ovakve proizvode, što znači da još uvijek postoji potrebno znanje kako se ne radi o kompliciranom proizvodu. Uz njih, tu je i čitav niz drugih manjih privatnih tvrtki koji ovakav posao mogu barem dijelom odraditi”, napominju iz stranke.

“Ovaj posao daleko je od pravog rješenja za brodograđevnu industriju, a posljedice desetljećâ uništavanja domaće proizvodnje su dugoročne (u krizama kakvu danas imamo još izraženije). Hrvatska se u ovakvoj humanitarnoj krizi ne mora osloniti samo na pomoć (i proizvodnju) izvana. Hrvatska bi se, u što većoj mjeri, trebala osloniti na svoje kapacitete, a pomoć izvana trebala bi biti samo dodatak za bržu obnovu. Ovakav potez Vlade uistinu bi pokazao da im je, kako uporno tvrde, stalo do domaće proizvodnje, zaposlenosti i ekonomije”, zaključuju.

 

Komentari

loading...