RADILA S LAŽNOM DIPLOMOM! U Centru za maturu dobila otkaz, a sud je sada vraća na posao

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Višnju Denjo, bivšu šeficu financija Nacionalnog centra zaduženog za provedbu državne mature, sud je vratio na posao. Dobila je otkaz jer je radila s lažnom diplomom, a u međuvremenu je diplomirala u Travniku.

Razlog izvanrednog otkaza krajem 2014. godine bio je osobito teška povreda obveza iz radnog odnosa – lažno upisana visoka stručna sprema u radnoj knjižici. Nakon provjere navoda iz anonimne prijave pokazalo se kako Denjo nema diplomu Ekonomskog fakulteta.

Nakon što je dobila izvanredni otkaz, Višnja je tužila svojeg bivšeg poslodavca i Županijski sud u Splitu ovih je dana pravomoćno presudio da je otkaz nezakonit. Poništio ga je i naložio poslodavcu da Višnju vrati na radno mjesto. U međuvremenu je stekla diplomu Ekonomskog fakulteta u Travniku, piše Jutarnji list.

Sud tvrdi kako je u došlo do proceduralne greške prilikom donošenja odluke o otkazu. Poslodavac se prema Zakonu o radu, prije dovođenja odluke o otkazu, morao savjetovati s radničkim vijećem.

S obzirom na to da je u razdoblju davanja otkaza radničko vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja prolazilo kroz proces izbora, tadašnja ravnateljica Centra Maja Jukić iskoristila je zakonsku mogućnost i savjetovala se sa sindikalnim povjerenikom o namjeri davanja otkaza.

Međutim, Županijski sud smatra da se poslodavac trebao savjetovati s prethodnim, “starim” radničkim vijećem. Budući da to nije učinio, Županijski sud u Splitu dijelom je preinačio presudu Općinskog suda u Zagrebu od veljače 2019. i presudio: tužiteljici Višnji Denjo poništava se otkaz ugovora i vraća ju se na radno mjesto.

 


Komentari