RAČUNI LETE U NEBO? PAZITE KOLIKO VAM RADI KLIMA! Došlo je do promjene, režije bi vam mogle itekako narasti

Ilustracija / Antena Zadar

Temperature tastu, a klime se pale sve više! Potrošnja struje se povećava, a uskoro bi mogli i računi za struju. Međutim, ne zbog cijene energenta, nego zbog naknade za obnovljive izvore energije. To je ona stavka kojom građani omogućavaju povlaštenim proizvođačima potpore, i to jer koriste obnovljive izvore energije.

“Cijena će se vrlo vjerojatno mijenjati zbog ove naknade za obnovljive izvore energije. Jer HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) koji s tom naknadom plaća ove koji proizvode po povlaštenoj cijeni je praktički svaki mjesec u gubitku od 20 do 30 milijuna kuna”, objašnjava Nenad Kurtović, savjetnik za energetsko tarifiranje udruge Potrošač.

Da gomilaju gubitke potvrdio je za Dnevnik.hr i Hrvatski operator tržišta energije. Prošle godine su imali 340 milijuna kuna manji prihod od planiranog. Pokrili su ga, kažu akumuliranim sredstvima, ali i priznaju, prihodovna strana je mala, a povlaštenih proizvođača je sve više.

“Posebno želimo istaknuti da se u ovoj i narednoj godini očekuje realizacija i preostalih projekata koji još nisu ušli u sustav poticanja temeljem sklopljenih ugovora te se procjenjuje kako će, uz gore navedene razloge pada prihoda, biti potrebno intervenirati u prihodovnu stranu sustava poticanja, a sve u cilju osiguranja budućeg urednog podmirivanja ugovornih obveza Operatora tržišta”, javljaju iz HROTE-a.

O visini naknade odlučuje Vlada na prijedlog resornog ministarstva. Oni poručuju da se situacija prati, sada su se tržišta stabilizirala, što ide u prilog povećanju prihoda HROTE, pa Ministarstvo ocjenjuje da nema potrebe za povećanjem naknade.

Naknada koju plaćaju građani, a kojom se potiču oni koji struju proizvode iz obnovljivih izvora energije jedna je od četiri stavke koje kreiraju prihode HROTE-a.

S obzirom na to da se zbog pandemije smanjila potrošnja električne energije, veće prihode od prodaje teže je ostvariti. Ako dug budu pokrivali kreditima građani će u konačnici platiti još više, upozorava Kurtović.


Komentari