PUPOVAC O VUČIĆEVOM POZIVU: Evo što je najavio za Dan srpskog jedinstva

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je izvanrednu konferenciju za novinare, povodom 15. rujna, koji se u Srbiji obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Na konferenciji je govorio saborski zastupnik i čelnik SNV-a Milorad Pupovac.

Na samom početku osvrnuo se na izjavu srpskog predsjednika da Srbi u cijelom svijetu na taj dan izvjese srpsku zastavu.

”Zastava je nešto što pripada i Srbima u Republici Hrvatskoj, kao što pripada i Hrvatima u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih država. Svako manifestiranje, bilo povezano s matičnom zemljom ili datumima u toj zemlji, treba se odvijati u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi”, rekao je Pupovac i dodao da Hrvatska ima pravila korištenja zastava drugih zemalja, te da je to određeno Zakonom koji vrijedi i za Srbiju. Poručio je i da ”Srbi u Hrvatskoj moraju poštovati hrvatske zakone, kao i Hrvati srpske”.

”To treba razlučiti od korištenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate. Srpska zajednica u Republici Hrvatskoj ima narodnu zastavu Srba, trobojnicu koju vidite ovdje i koja je, kao i hrvatska trobojnica, neprestano u ovoj prostoriji SNV-a zajedno s europskom zajednicom”, istaknuo je Pupovac i naglasio da će sutra biti u Hrvatskoj istaknute zastave nacionalnih manjina.

”U općinama u kojima se nalaze zastave na institucijama i službenim prostorima. To ne treba nikome smetati ili nekoga plašiti. Tamo gdje toga još nema, gdje nisu stečene pretpostavke za to, u skladu sa zakonom i Ustavom, na nama je da stvorimo pretpostavke da se to dogodi”, objasnio je Pupovac i dodao da je u Hrvatskoj trenutno prioritet popisivanje stanovništva i da to treba proći što je mirnije moguće.

”Učinit ćemo sve da sutrašnji datum ne poremeti odnose u Hrvatskoj jer o tome odnosi ostvarivanje prava Srba u Republici Hrvatskoj. Svi oni koji žele lošu atmosferu prema Srbima u Hrvatskoj neće naići na naš odgovor i postupak da su u pravu”, tvrdi Pupovac.

”Kao što nitko ne bi htio da se u Republici Srbiji protivno zakonima ističu zastave Republike Hrvatske, tako vjerujem da nitko ne bi volio da se u Hrvatskoj ističe srpska zastava mimo propisa”, zaključio je.


Komentari