Pulmolog iz KB Dubrava: ‘Brojke su zbunjujuće, nešto ne funkcionira. Priljev pacijenata na hitni prijem je manji’

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Pulmolog koji trenutno radi u KB Dubrava, Saša Srića govorio je o aktualnoj situaciji s koronavirusom.

Rekao je i kako izgleda da nešto ne funkcionira s brojkama.

“Brojke su zbunjujuće, s tim nešto ne funkcionira. Broj ljudi na dnevnoj bazi, koji umiru od covida, prilično je velik, kreće se oko 30. Taj problem leži u nekoliko činjenica. Malo testiramo, nemamo realnu brojku zaraženih. Smatram da imamo tri do četiri puta više zaraženih od statističke brojke.

Time se može objasniti smrtnost. Drugi razlog je taj što pacijenti koji su umrli, pozitivni su otprilike tri tjedna prije smrti, što znači da se komplikacije bolesti razvijaju u drugom tjednu, a pacijenti najčešće podlegnu u 3. tjednu bolesti. Vidjet ćemo kroz koji tjedan hoće li se broj umrlih smanjivati”, tvrdi Srića za N1.

Usporedio je Hrvatsku sa Francuskom rekavši kako ima bolju situaciju sa smrtnosti nego Hrvatska.

“Stalno govorimo o našim mjerama koje u dobre, mislim da su trebale biti ranije donesene. Ova brojka umrlih i dalje brine. Stalno se osvrćemo na brojku zaraženih, no pokazatelj smrtnosti je vodilja i smjernica za period pred nama, pogotovo jer još ne znamo imamo li u Hrvatskoj novi soj virusa”, pojasnio je pulmolog.

‘Kliničke slike se nisu drastično smanjile’

Po tom pitanju čak smo gori i od Švedske.

“Očito smo po smrtnosti u samom vrhu. Morat će se puno toga razjasniti i zašto Hrvatska i dalje ima ovako veliku smrt. Bojim se da bi ona bila veća da nisu uvedeni odjeli poput onog u Dubravi, gdje dolaze pacijenti za velike protoke kisika, to je mnoge pacijente spasilo, izvukli su se da ne moraju na respirator”, napomenuo je Srića.

Smatra da treba krenuti u ozbiljnije sekvencioniranje novih sojeva virusa.

“Nadam se da će se krenuti u ozbiljnije sekvencioniranje, ono je nužno. Još ne znamo je li se pojavio novi soj. To nam je bitno jer nemamo podatke izaziva li ozbiljnije kliničke slike, ali je svakako zarazniji pa ako ćemo imati veći broj novozaraženih, a sigurno ćemo imati veći broj umrlih. Očekujem u narednim tjednima da se krene u veće sekvenconiranje i da ćemo kroz mjesec dana imati relevantniju brojku i je li se pojavio novi soj”, rekao je Srića.

Srića ističe da ove mjere zasad ne treba relaksirati.

“Sam priljev i dolazak pacijenata u hitne ambulante u KB Dubrava je manji, ali kliničke slike se nisu drastično promijenile. I dalje imamo teške pacijente koji zahtijevaju primjenu kisika, situaciju da mlađi razvijaju tešku kliničku sliku. Osim u broju pacijenata nismo primijetili drugačije kliničke slike”, zaključio je Srića.


Komentari