PTIČJA GRIPA OPET U HRVATSKOJ Virus su pronašli zbog povećanog uginuća labudova

opusteno.rs

Hrvatski veterinarski institut potvrdio je ptičju gripu, podtip H5N1, kod uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji, a dodatnom dijagnostikom utvrdit će se radi li se o visoko ili nisko patogenoj gripi ptica, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Hina

Nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica, Hrvatski veterinarski institut je 12. studenog zaprimio sedam lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko- moslavačke županije. Pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa H5N1, utvrđen je 17. studenog u svih sedam lešina labudova. U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica, navodi se u priopćenju.

Ptičja gripa u Europi

Ministarstvo poljoprivrede napominje da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1. S obzirom na navedeno, na području RH su već na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica propisane Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

To uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Naredbom je propisano i  obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom na to da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica.

Higijena je osnova

Trenutno je jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, stoga apeliramo na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena, poručilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Komentari