Psihijatar o 27-godišnjakinji koja je ubila svoju sestričnu: ‘Ključno pitanje je što se događalo na studiju u Zagrebu’

pdpics.com / Ilustracija

Tragedija koja je šokirala Hrvatsku.

Ivana Čude (27) osumnjičena je da je hladnim oružjem u utorak ujutro u prsa ubola svoju 14-godišnju sestričnu Saru Čirjak na očevu imanju Mala Mila u mjestu Žuljine, duboko u velebitskoj šumi. Djevojčica je preminula na putu u Opću bolnicu Gospić. Nakon tragedije, osumnjičena Ivana Čude nestala je u velebitskoj šumi, a za njom su tragali 24 sata. Pojavila se u Zatonu Obrovačkom u srijedu ujutro.

Nikome nije poznat motiv ubojstva jer su se njih dvije, kažu susjedi i obitelj, odlično slagale…

Ivana i njezina sestra napustile su fakultet, vratile se doma gdje su se družile uglavnom s odraslima, pomagale, radile, iako gore nisu imale društvo svoje dobi. Ivana je, kazali su poznanici obitelji za Večernji list, obožavala svoju sestričnu Saru i njezina brata, a svako su ljeto provodile zajedno. Bile su slične po izgledu, no karakterno različite jer je Ivana bila mirna, povučena i tiha, dok je Sara bila komunikativnija i otvorenija.

Psihički problemi počeli su u Zagrebu na fakultetu

Međutim, Ivanine psihičke smetnje počele su na studiju veterine u Zagrebu. Sve je, kaže obitelj, išlo odlično i bez problema. Iako je Ivana oduvijek bila mirnija i povučenija od ostale djece, imala je odlične ocjene. Međutim, na fakultetu je u jednom trenutku došlo do nekih problema, nije joj išlo pa je prekinula studij. Ivanina sestra studirala je šumarstvo, ali je također prekinula studij i obje su se vratile na očev ranč.

“Ključno je pitanje što se s njom događalo dok je bila na studiju u Zagrebu. Veterina nije lagan fakultet, dakle ta je djevojka sigurno bila odlična učenica čim je upisala taj fakultet. Teško je iz ovoga što za sada znamo zaključiti da je motiv ljubomora jer je ubijena djevojčica puno mlađa od nje”, kazao je psihijatar i sudski vještak dr. Nikola Mandić za Večernji list.

“Ne može djevojčica od četrnaest godina napraviti takav ispad zbog kojeg bi nekoga razbjesnila toliko da je pokuša ubiti, to je jednostavno nemoguće. Ponovno napominjem kako je za ovo ubojstvo teško naći motiv s obzirom na to da je riječ o psihozi. Ivana Čude ubojstvom je vjerojatno htjela razriješiti neku situaciju za koju je smatrala da negativno utječe na nju.

Njezina sestrična možda je u svojim sumanutim mislima povezala da joj se nešto loše u životu događa zbog nje, ali teško je reći bez dodatnih informacija. Moja prva asocijacija po ovome što za sada znamo je da je ubojstvo počinila duševno bolesna osoba i da je riječ o psihopatologiji, a onda je tu teško ili nemoguće naći bilo kakve racionalne razloge za takav čin o kojima bismo mogli raspravljati da je riječ o psihički zdravim osobama”, zsključuje psihijatar.

‘Šute, plaču, ne razgovaraju s ikime’

Obitelj Bogdana Čude ovih se dana potpuno povukla, kažu susjedi za Večernji list, uglavnom šute, plaču, ne žele razgovarati s ni s kime. Tako su živjeli i prije – radili su, bili vrijedni, svima pomagali, ali bili povučeni i bez posebnih zahtjeva.

“Ako je Ivana i imala psihičkih problema, oni nama nisu bili vidljivi. Kada bismo je susreli, uvijek je pozdravila, pitala kako smo. Uobičajeno. Nije imala društvo u mjestu, a vezu, ako je imala, to je bilo na fakultetu, jer ovamo nitko nije dolazio. Govorilo se da otac ne odobrava tu vezu. Zašto i tko je bio taj mladić, ne znamo. Činjenica je da su joj roditelji jako dobri ljudi, ali slabije obrazovani, pa vjerojatno njezine psihičke smetnje nisu prepoznali niti su potražili pomoć psihologa. Pokušavali su, u dobroj namjeri, kao što se to nekada na selu radilo, to riješiti u krugu obitelji.

Tko zna, da su na vrijeme potražili pomoć za Ivanu ili je malo oslobodili, možda bi sve drugačije završilo. Ona je mlada djevojka, inače povučena, u svom svijetu, mirna i tiha, i tako izolirana. Vjerojatno se nešto gomilalo u njoj, nešto što očito i sama nije mogla kontrolirati”, kazali su mještani.

‘Ivana je u depresivnom stanju’

Ivana Čude u karlovačkom istražnom zatvoru nije imala posebnih zahtjeva.

Odvjetnica Vlasta Jurišić koja je po službenoj dužnosti dodijeljena 27-godišnjoj Ivani Čude, otkrila je da je nakon određivanja pritvora Ivana slomljena te ni s kim ne komunicira.

“Nalazi se u nekakvom depresivnom stanju. Ne razgovara ni s kim, povukla se u sebe i s njom uopće nije moguće ostvariti nikakvu komunikaciju niti razgovarati”, rekla je Vlasta Jurišić za 24 sata.

Čitava obitelj, ali i susjedi u Zatonu Obrovačkom, gdje Čude imaju kuću i gdje žive zimi, su u šoku. Otac Sare Čirjak potpuno je zanijemio od boli i ne može razgovarati ni s kim, a majka leži onemoćala i bolno jeca, prenosi 24 sata.

>>> Monstrumi koji su ledili krv u žilama: Od veljače čak 7 stravičnih ubojstava potreslo Hrvatsku


Komentari