PRVI U HRVATSKOJ: S pokusnim radom počeo centar za gospodarenje otpadom Marišćina

Facebook/Mihael Zmajlović

Marišćina, prvi izgrađeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, počeo je s pokusnim radom. Upravo bi ovaj novoizgrađeni centar trebao trajno riješiti pitanje zbrinjavanja otpada u Primorsko-goranskoj županiji.

Naime, iz Ekoplusa ističu kako su uspješno obavljeni svi preduvjeti za početak pokusnog rada, dobivene su sve potrebne dozvole, a ugrađenu opremu pregledao je nadzorni inženjer. Kao prvi korak u početku rada, postrojenja za mehaničko-biološku obradu uspješno je obavljeno predispitivanje svakog dijela ugrađene opreme, ishodovana je sva potrebna dokumentacija i obavljena daljnja ispitivanja, a pokusni rad prijavljen je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Drugi korak je pokusni rad centra tijekom kojega će se dokazivati ispravnost rada postrojenja u cjelini, kada će centar početi prihvaćati i obrađivati komunalni otpad do najviše 200 tona na dan.

Tako će se komunalni otpad preuzimati od riječkog Komunalnog poduzeća Čistoća i, prema potrebi, od Komunalnog poduzeća Komunalac iz Jurdana. Proizvedeno gorivo iz otpada tijekom probnog rada bez naknade će preuzimati tvornica cementa Holcim iz Koromačnog u Istri. Nakon ovog pokusnog, slijedi probni rad koji može trajati najviše šest mjeseci, a izvođač će u tom razdoblju dokazivati ugovorne parametre koji se odnose na kvalitetu proizvoda i učinkovitost postrojenja. Marišćina je prvi izgrađeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, koji će pokrivati potrebe 300.000 stanovnika Primorsko-goranske županije i omogućiti saniranje i zatvaranje svih odlagališta u županiji. Ukupna vrijednost centra je 277 milijuna kuna.

 

 


Komentari