Prvi potez: Ministrica Divjak blokirala Sveučilišta zbog 30 milijuna kuna

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

MZO nalaže Sveučilištu u Zagrebu da u lipnju obustavi nova zapošljavanja ili napredovanja.

Ministricu Blaženku Divjak prvi tjedan u uredu dočekala je čestitka u obliku prekoračenih sveučilišnih koeficijenata u iznosu od 30 milijuna kuna. Sveučilišta u Hrvatskoj malo su se zaletjela s obračunskim koeficijentima pa su tako prekoračili limite koje imaju i to za 30 milijuna kuna, javlja Srednja.hr.

S koeficijentima se zapošljavaju kadrovi, a masovni javni natječaji pojavili su se primjerice na Hrvatskim studijima, odnosno na Sveučilištu u Zagrebu, na koje otpada prekoračenje od otprilike 10 milijuna kuna. U mailu koji je u posjedu redakcije Srednja.hr stoji kako se do kraja lipnja zabranjuju daljnja zapošljavanja i napredovanja znanstvenika.

U tom periodu trebala bi se raščistiti situacija, odnosno pronaći odgovorne za nastalu situaciju. Zabrana zapošljavanja je došla jer se iz Ministarstva boje da bi iznos mogao i dodatno porasti.

Prvi veliki potez nove ministrice znanosti i obrazovanja dolazi u njenom prvom tjednu na čelu Ministarstva. Naime, Uprava za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) prekjučer je obavijestila Upravu Sveučilišta u Zagrebu o prekoračenom dodijeljenom obračunskom koeficijentu. Istu obavijest Uprava Sveučilišta proslijedila je sastavnicama Sveučilišta, a Srednja.hr u posjedu je maila koji je MZO inicijalno poslao Sveučilištu, a koji nam je proslijeđen s jedne od sastavnica Sveučilišta.

MZO nalaže Sveučilištu, a posredno i sastavnicama, da u tekućem mjesecu lipnju ne preuzima nove obveze vezane uz rashode za zaposlene na teret državnog proračuna, jer za iste MZO ne može odobriti unos u Registar. Drugim riječima, MZO nalaže Sveučilištu u Zagrebu da u lipnju obustavi nova zapošljavanja ili napredovanja.

“Tijekom lipnja, odobravat će se samo sljedeće promjene: povratak s bolovanja, mirovanja i neplaćenog dopusta; povećanje plaće za doktorate; promjene na postojećim položajnim mjestima; zamjenska radna mjesta za bolovanje; nova radna mjesta redovitih profesora u trajnom zvanju sukladno odredbama članka 67. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju”, stoji u obavijesti Ministarstva.

Kako neslužbeno doznaje Srednja, dodijeljene obračunske koeficijente prekoračila su i sva velika sveučilišta u Hrvatskoj, uz zagrebačko, i riječko, splitsko te osječko sveučilište, a manja prekoračenja bilježe se i na drugim sveučilištima.

Prema neslužbenim informacijama, na razini države radi se o prekoračenju od 30 milijuna kuna, dok se samo na Sveučilištu u Zagrebu radi o prekoračenju od otprilike 10 milijuna kuna, piše Srednja.


Komentari