Prvašiće neće dočekati priredba, a srednjoškolci će se izmjenjivati na nastavi: Evo kako će izgledati školska godina u zagrebačkim školama!

Pexels

Generacija prvašića 2020. godine doista će imati neobičan doček u novo životno razdoblje – početak osnovnoškolskog obrazovanja.

Generacija je to, naime, koju neće dočekati priredba dobrodošlice i koja će u pratnji jednog roditelja moći ući u školu i upoznati se sa učiteljicom poštujući pritom mjere sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Učionica za svaki razredni odjel, oznake smjera kretanja na hodnicima, raspoređivanje udžbenika za svakog učenika – u zagrebačkoj osnovnoj školi Matije Gupca svi se pripremaju za ponedjeljak, prenosi RTL.

Odvojeno od prvašića bit će organiziran i dolazak starijih učenika, a sličan protokol nastavit će vrijediti i dalje.

”Prema rasporedu djeca će ulaziti u školu. Mi imamo jako puno ulaza, odnosno osam vrata koja ćemo koristiti za ulaze i djeca će ulaziti bez međusobnog kontakta i isti ulaz će uvijek biti za istu skupinu učenika”, kaže ravnateljica Ljiljana Klinger.

Osnovna škola Matije Gupca ima i sobu za izolaciju u slučaju da se kod nekoga pojave simptomi bolesti. U svim učionicama držat će se sigurnosni razmak, a izbornu nastavu kad god to bude moguće održavat će u školi bez miješanja učenika. Produženi boravak za jednu skupinu sastavljenu od učenika iz različitih razreda bit će u većoj prostoriji.

”Pronaći ćemo prostor u kojem će učiteljica moći biti s tom jednom skupinom, što je smislenije nego da ih razdvajamo na četiri skupine i tražimo dodatna zaposlenja. Ako bude potrebno nabavit ćemo i pleksi pregrade”, pojašnjava Klinger.

Zagrebačku X. gimnaziju Ivan Supek pohađa 1061 učenika, rade u dvije smjene i zgradu dijele s još jednom školomm, a od ponedjeljka će vrijediti druga pravila.

U učionici u kojoj je do sada sjedilo 28 učenika, od ponedjeljka će ih pola biti u školi, dok će druga polovica nastavu pratiti kod kuće, a zamijenit će se nakon tjedan dana.

”Profesor s pola razreda odrađuje nastavu, a radimo na tome da njegovo predavanje istovremeno prati druga polovica djece koja je doma. Imat ćemo problem s nedostatkom tehničke opreme, ako to ne budemo mogli, naći ćemo drugi način”, rekla je Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije Ivan Supek.

Ta pravila neće vrijediti za učenike prvih razreda – oni će svi biti u školi.

”Ono što bi željeli je dovesti prve razrede u cijelosti u školu, da se upoznaju međusobno i s profesorima. Njih bi naravno smjestili u veće učionice”, kaže Frković.

Ravnatelji za konačnu razradu svih scenarija imaju još manje od tjedan dana, a točne upute o tome kako će nastava izgledati trebale bi što prije doći do učenika i roditelja.


Komentari