PROMJENA OLAKŠICA ZA DJECU: Što će značiti nove mjere koje donosi Vlada?

Porezne promjene donose i izmjene za djecu te dječji doplatak.

Vlada u sklopu poreznih promjena ima u planu i izmijenu poreznih olakšica za djecu te dječji doplatak. Porez bi se trebao određivati po broju djece u obitelji, a imovinski cenzus za dječji doplatak porasti.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””] Umjesto poreznog odbitka koji je premašivao 1300 kuna, uveo bi se manji porez, ovisno o broju djece, jednako za sve zaposlene roditelje. Za prvo dijete on bi iznosio 350 kuna, za drugo 450, za treće 550, a za četvrto i svako sljedeće 650 kuna.[/box]

Iz ministarstva socijalne politike samo poručuju radi se analiza na temelju predloženih mjera. Cilj je, navode, pravednijom raspodjelom pomoći najugroženijima. Obećava to i prvi potpredsjednik Vlade.

“Budite uvjereni sve ide u smjeru da potrebiti ne budu zakinuti u niti jednom segmentu, pa tako vi govorite o siromašnima, apsolutno neće osjetiti ništa u negativnom smislu”, kazao je Tomislav Karamarko, piše dnevnik.hr.

Novci će trebati i za drugu mjeru – uz viši imovinski cenzus proširiti broj roditelja koji primaju dječji doplatak. Novi porezni razred za prihode koji ne prelaze 2195 kn. ”Što bi značilo da bi porezni obveznici odnosno građani koji imaju raspon takve plaće dobili 100 kuna otprilike dječjeg doplatka”, kaže Anja Božina, porezna savjetnica. Nove mjere značit će, prema poreznim stručnjacima, da će roditelji s plaćama većim od prosjeka – biti na gubitku, dok oni sa srednjim i nižim plaćama neće dobiti ništa.

 


Komentari