Proglašen Dan žalosti 2. siječnja za stradale u potresu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade održao je uvodni govor.

“Nakon još jedne velike tragedije, jednog razornog potresa koji je odnio sedam života, izražavamo suosjećanje s obiteljima stradalih. Ujedno, 26 osoba je ozlijeđeno”, rekao je Plenković i dodao da još uvijek traje potraga pod ruševinama.

“Mi ćemo kao Vlada danas donijeti niz odluka koje su vezane uz potrese. Prije svega odluku o proglašenju Dana žalosti u subotu, 2. siječnja. Vlada će kao što smo najavili otvoriti račun državne riznice za pomoć unesrećenima”, naglasio je.

Također je istaknuo kako je važno da pomoć ide organizirano, na jedan strukturiran način putem civilne zaštite.

Donijeli smo odluku o ukidanju propusnicama, smatramo da je to u ovom trenutku primjereno. Molim još jednom sve da budu oprezni i da se pridržavaju epidemioloških mjera. I dalje se borimo protiv covida-19 i ne bi bilo dobro da se opustimo”.

Plenković je razgovarao i s predsjednicom Europske komisije, istaknuvši da je Unija spremna pomoći. Danas će danas Hrvatsku posjetiti Janez Lenarčić, povjerenik za krizne situacije, koji će  zajedno sa Šuicom, ministrom Božinovićem i ministricom Tramišak otići u posjet pogođenom području.

Na samom početku sjednice Vlada je izglasala 2. siječnja kao Dan žalosti za stradale u potresu na području Sisačko-moslavačke županije.


Komentari