PROBLEM S KOJIM SE NE ZNAMO SUOČITI: Evo što možete napraviti kada vam trgovci ne uzvrate lipe

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Sitnog novca trenutno ima dovoljno i za potrebe trgovačke mreže, te je na trgovcima da osiguraju dovoljne količine kovanica uključujući i one najmanje.

Svatko od nas se gotovo svakodnevno suočava sa situacijom da nam trgovci ne uzvraćaju jednu ili dvije lipe ostatka. Rijetko kada ili bolje rečeno gotovo nikada ih ne tražimo tu razliku, a kada ju nekim slučajem i tražimo obično dobijemo odgovor kako kovanice od lipu ili dvije ne postoje te kako nam je ne mogu uzvratiti.

Sve bi to bilo koliko-toliko u redu, no, ako vam sve cijene u trgovini završavaju s 99 lipa, takvih bi kovanica već u startu trebali imati na pretek, no, to i nije baš tako. Kako se već neko vrijeme najavljuje da će se prestati proizvoditi kovanice od jedne ili dvije lipe, možda je krajnje vrijeme da se trgovce prisili na zaokruživanje cijena. Iz Hrvatske narodne banke još su prošle godine negirali tako nešto, no, danas je slika malo drugačija.

“Sitnog novca ima dovoljno, na trgovcima je da ga osiguraju”

Iz HNB su kazali kako je praksa pokazala da apoeni kovanog novca od jedne i dvije lipe nisu imali “široku primjenu u optjecaju”. Inače, trošak izrade takve jedne kovanice je 7,7 puta veći od njezine vrijednosti.

“Na temelju potražnje za kovanim novcem od jedne i dvije lipe, HNB je procijenio da količine koje se nalaze u optjecaju zadovoljavaju potrebe te je 2009. obustavljena daljnja izrada tih apoena. S navedenim su upoznate banke, kao i Financijska agencija (Fina), kojima je preporučeno da se maksimalno koriste postojeće količine tog kovanog novca u optjecaju, kroz zaprimanje, obradu i redistribuciju pologa. Banke na zalihi imaju prosječno oko 60 milijuna komada kovanog novca, od čega po 500 tisuća komada u apoenima od jedne i dvije lipe“, kazali su iz HNB-a, a onda napomenuli kako sitnog novca trenutno ima dovoljno i za potrebe trgovačke mreže, te je na trgovcima da osiguraju dovoljne količine kovanica uključujući i one najmanje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iz HNB-a su također savjetovali potrošačima da je odbijanje lipa kao sredstva plaćanja kažnjivo te kako mogu slučajeve prijaviti Državnom inspektoratu nadležnom za provedbu propisa u području trgovine.

Komentari