PRIZNANJE ZAPOVJEDNIKA DVD-a: Oni su poslali maloljetne vatrogasce u pakao na Kornate

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Živote su na kornatima izgubili i maloljetnici, a na teren su poslani čak i oni bez završene vatrogasne obuke. 

Na ponovljenom suđenju za kornatsku tragediju 2007. godine svjedočili su Siniša Salomon i Petar Popović, a njihovi iskazi drastično mijenjaju situaciju ua optuženog bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu, piše Zadarski.hr.

Predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru ispitao je bivšeg zapovjednika DVD-a Tisno i bivšeg i sadašnjeg zapovjednika DVD-a Zablaće. Na njegova izravna pitanja Salomon i Popović odgovorili su da su oni, na zahtjev JVP iz Šibenika, odredili koji će vatrogasci ići pomoći u gašenju požara na Kornatu.

Među vatrogascima koji su tog kobnog dana poslani na teren bilo je maloljetnika kao i onih koji nisu završili vatrogasnu obuku. Ovakva praksa slanja maloljetnih osoba i osoba bez završene obuke na teren upražnjavala se i prije i nakon tragedije na Kornatu. Tada je živote izgubilo 12 vatrogasaca, a iako je  i prije i poslije tragičnih događaja takva praksa bila suprotna zakonskim propisima o vatrogastvu, svejedno se tako postupalo.

“Od početka 2008. više nitko bez položenog vatrogasnog ispita nije mogao ići na požarište, a do tada su išli, pogotovo u vrijeme kobnih događaja, jer je požara bilo puno, a mi smo imali malo ljudstva, pa smo na gašenje slali sve članove DVD-a koji su mogli pomoći”, rekao je jedini profesionalni vatrogasac u DVD Zablaće Petar Popović čiji je sin Kristijan bio među onima koje je tog dana uputio na Kornate, kao jedan od malobrojnih koji je imao završenu školu za vatrogasnog tehničara, piše Zadarski.hr.


Komentari