PRIKUPILI 100 000 KUNA! Studenti reagirali na apel bolnice i odrekli se naknade od svojih poslova!

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Studentskom centru Varaždin početkom tjedna stigla je zamolba za donaciju iz varaždinske Opće bolnice te Stožera te županije. Ravnatelj bolnice i načelnik stožera pisanim putem zamolili su za novčana sredstva, kao i smještaj za medicinske sestre koje su iz drugih krajeva Hrvatske došle kao pomoć u Varaždin.

Kako je priopćeno sa Sveučilišta u Zagrebu u čijoj je nadležnosti SC Varaždin, studenti okupljeni u odboru i u studentskim zborovima, zajedno s upravom Studentskoga centra, pozitivno su i žurno reagirali na zamolbe.

 – Nesebično su se odlučili odreći svojih sredstava i donirati 100.000 kuna, koja studentima pripadaju po Zakonu o obavljanju studentskih poslova (0,5 % naknade na neto zarade studenata preko Student servisa), za nabavku aparata i uređaja za terapiju visokim protokom kisika, perfuzora, infuzomata i aspiratora. Prvotna je ideja bila da se nabavi respirator, međutim zaključak je da je druga oprema, koja pomaže i oslobađa respiratore za najteže bolesnike, trenutno najpotrebnija. Nabavljena oprema bit će u varaždinskoj bolnici i služit će za spašavanje ljudskih života, a nakon toga za edukaciju studenata sestrinstva Sveučilišta Sjever, poručuju sa Sveučilišta.

Podsjetimo, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova poslodavac je dužan uplatiti naknadu posredniku, koja iznosi 0,5 % netoiznosa naknade izvođaču – u svrhu financiranja kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje isključivo provode studenti i studentske organizacije te su isključivo namijenjene studentima. Tih sredstava su se, dakle, varaždinski studenti odrekli i ona će biti donirana bolnici.

 Također, Studentski centar Varaždin besplatno će smjestiti i ponuditi prehranu medicinskim sestrama koje su mobilizirane iz drugih gradova za ispomoć varaždinskoj bolnici.


– Sveučilište u Zagrebu, a posebice njegovi studenti, ponovno su dokazali da su spremni pomoći, žrtvovati se i sudjelovati u prevladavanju ove teške epidemiološke situacije u kojoj smo se svi našli, zaključuju sa Sveučilišta.

Komentari

loading...