PRIJE NEGO STUPE NA DUŽNOST, POLITIČARI BI TREBALI POGLEDATI POPIS STANOVNIŠTVA? ’Ne vode računa’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Demograf Anđelko Akrap gostovao je u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna”, a između ostalih tema kao što su demografija i iseljavanja, osvrnuo se i na aktualan popis stanovništva. Popis je u tijeku, a i prvi se put provodi digitalnim putem.

“U Hrvatskoj dosta dugo traje prirodno smanjenje, zastrašujući pad, iseljavanja itd. Popis stanovništva će pokazati koliko stvarno ljudi živi u Hrvatskoj. Teško se bilo kome odreći svog identiteta”, kazao je.

Govorio je Akrap i kako neke zemlje, primjerice Njemačka, od 60-ih godina imaju tzv. mikro popis, tj. uzima uzorak od 1 posto i tijekom čitave godine taj reprezentativni uzorak popisuje. I upravo taj uzorak odražava procjenu stvarne slike Njemačke, tvrdi.  Francuska s druge strane ima “rolling popise”. “Ako neko područje ima 100.000 stanovnika svakih pet godina ih popisuju. Veća područja podijele na pet dijelova. Čak i Italija uvodi što i Njemačka”, istaknuo je.

Bez nacionalne i vjerske kategorije

Akrap je rekao kako se sve više koriste registri stanovništva, no oni u svojoj bazama nemaju vjersku ili nacionalnu kategoriju nego imaju kategorije bitne za upravljanje državom poput podjele na umirovljenike, zaposlene ili školske obveznike.

Demograf čvrsto vjeruje kako je ovo zadnji popis stanovništva u Hrvatskoj u ovakvom obliku i da bi se političari prije dolaska na određenu funkciju trebali upoznati s dobnom strukturom stanovništva kako bi znali što ih očekuje i koje probleme treba rješavati.

“Nažalost, naši političari ne vode računa o dobnom sastavu stanovništva. Valja imati uvid u dugoročne trendove”, zaključuje.


Komentari