Prije 30 godina glavni zagrebački trg bio je prepun oduševljenih građana kojima se pridružio i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman

Foto: Screenshot HRT

Prije 30 godina, 15. siječnja 1992. međunarodna je zajednica priznala Republiku Hrvatsku. Vatikanska diplomacija kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. objavila da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju. Dan nakon Svete Stolice, Hrvatsku je priznao i San Marino.

Prve zemlje koje su od 26. lipnja do 14. prosinca 1991. priznale Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose sa Republikom Hrvatskom.

Tog povijesnog dana, 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo 12 članica tadašnje Europske zajednice: Irska, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Veselje na glavnom trgu

Međunarodnim priznanjem Hrvatske građani su se spontano počeli okupljati na ulicama diljem Hrvatske pa tako i na glavnom zagrebačkom trgu. Tisuće ljudi oduševljeno je slavilo ovaj povijesni dan, vijorile su se hrvatske zastave, a građanima se na kraju večeri pridružio i tadašnji predsjednik, Franjo Tuđman koji je tom prilikom rekao:

“Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost”!

Svojim je suradnicima pak rekao: “Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.”

U svom je govoru na HTV-u rekao:

“Obraćam se Hrvaticama i Hrvatima i svim građanima Hrvatske. Današnji dan, 15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u sveukupno 14. stoljetnu povijest hrvatskoga naroda na ovome, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana.

Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula svoje državno-pravne sveze s bivšom Jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je evo i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

Hrvatska se nakon punih devet stoljeća vraća u međunarodnu zajednicu kao slobodna i međunarodno priznata država. Čin priznavanja od svih članica Europske zajednice ima posebno povijesno značenje, stoga što se nakon toga više ne može dovoditi u pitanje raspad Jugoslavije i međunarodno priznanje samostalnosti Hrvatske i u okviru svjetske zajednice naroda.

Hrvatska svoja i suverena neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet, ona želi biti njihova zbiljska sastavnica u izgradnji novoga duhovnoga obzorja i međunarodnog poretka mira i suradnje među narodima.”

 

Komentari