PREŽIVIO POTRES! Osijek ima svoga Fiću, a otpor u Petrinji simbolizirat će ‘četvorka’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL, Facebook

Ispod žbuke, cigla i crijepova kuće koju je u Petrinji devastirao razorni potres 29. prosinca, pronađeno je “zlato” jednog strastvenog kolekcionara, Renault 4 koji je nekako “preživio” tragediju. Iskopali su ga vrijedni navijači “Ultras Karlovca”, uz pomoć Tomislava Medića-Medomange koji se s prijateljima uputio u pogođeni grad kako bi pomogao unesrećenim ljudima.

Upravo u “malenom divu” Tomislav je uočio svojevrsni simbol potresa, kao što je i crveni Fićo, koji i dan danas stoji na raskrižju Vukovarske i Trpimirove, postao simbolom otpora građana Osijeka u Domovinskom ratu.

Nakon Tomislavove objave u Petrinju je s velikim oduševljenjem stigla je odluka da se stari Renault u potpunosti obnovi i postane još jedan podsjetnik na stravični događaj, a brojni su se sugrađani javili za pomoć pri obnovi.

Vlasnik “četvorke” trenutačno se nalazi u Bangkoku i ideja ga je oduševila. Kad se vrati u Hrvatsku predat će ključeve “novog heroja”.

Tomislavovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ovo je jedna lijepa priča iz ružno srušene Petrinje i tiče se svih prijatelja koji vjeruju u ljude i vole stare krame. Dokaz je to i kako je naša Hrvatska velika, a svijet malen. Nakon katastrofalnog potresa u Petrinji moj prijatelj Mato Pavlicevic i ja krenuli smo sa skupljenim donacijama za Glinu, Majske Poljane i Petrinju. Nakon podjele donacija otišli smo kod prijatelja Hrvoje Vidnić, njegovog brata Domagoj Von Widnitz i „stožernog brigadira“, cijenjene Marine. Trenutno stanje njihove kuće je katastrofalno, ali u dvorištu je bilo desetak mladih dečki, pripadnika navijača „Ultras Karlovac“ koji su nesebično već danima, po cijele dane pomagali u raščišćavanju. U pomaganju susjedima pronašli su u razrušenoj garaži, pod hrpom šute i cigli, „malog diva“.

U daljnjoj priči mali div bi trebao postati veliki div na ponos Petrinja moj grad i okolice. Među ekipom je i Marijan Radat iz Taborišta, momak koji inače restaurira stara vozila. Složili su se da će Renault 4 biti obnovljen i prezentiran kao spomen na ova ružna vremena u Petrinji.

Moj jedini trud je bilo spontano fotografiranje Renolćeka čiju sam fotku objavio na fejsu. I onda priča zapravo kreće… Moj prijatelj iz srednje škole ,kojeg nisam vidio od tada, Doncic Zelimir živi već 20ak godina u Bangkoku. Vidio je fotografiju na fejsu i istu prosljeđuje Leonardo Rakuljic, svom susjedu i prijatelju u Bangkoku. Leonardo me kontaktira i objašnjava kako je on vlasnik Renolćeka, te da je beskrajno zahvalan ekipi koja je pomagala u raščišćavanju u Petrinji i da se apsolutno slaže sa idejom. Prilikom svog dolaska u Hrvatsku dat će dokumente i ključeve od Katrice.

U isto vrijeme, nakon moje fotke na fejsu, zove me Nikola iz Rubor Autoservis Zapruđe i nudi besplatne kompletne usluge, električarske i mehaničarske, te pomoć oko nabave dijelova. Kao što Osijek ima svog Fićeka, tako bi i Petrinja imala svog Renolćeka, potpomognutog od strane ljudi i iz Petrinje, Taborišta, Karlovca, Zagreba i dalekog Bangkoka!!

Možda bi netko od prijatelja, autonovinara volio i želio pomoći oko promoviranja i realizacije tog spontanog međunarodnog projekta.
Dino Milic-Jakovlic, Branimir Tomurad, Oldtimers
Hvala svima!!!”

https://www.facebook.com/tmedomanga/posts/5731408766884477


Komentari