PREVARANTI U NOVOM ZAGREBU! Popisivači na terenu tek sljedeći tjedan, ako vam se pojave prije zovite 192!

Foto: Dino Stanin/Vecernji list/ Ilustracija

Uskoro ćemo doznati koliko nas ima. Naime, prije tjedan dana započelo je popisivanje stanovništva, a do ponedjeljka se samopopisalo gotovo 600 tisuća građana. Najviše ih je s područja Grada Zagreba, čak 172.378, a zatim slijedi Splitsko-dalmatinska (52.857), Primorsko-goranske županija (48.337), Zagrebačka županija (44.018) te Osječko-baranjska (30.487).

Sve do idućeg ponedjeljka, 27. rujna popisivanje stanovništva vrši se isključivo elektroničkim putem, odnosno preko e-Građani. Nažalost, pojedinci u ovome vide priliku kako bi iskoristili naivnost starijih osoba i napunili džep.

Zbog toga je policija još tijekom vikenda upozorila građane da ne puštaju ljude koji se predstavljaju kako popisivači jer oni još nisu na terenu. U slučaju da vam se netko takav pojavi pred vratima, o tome obavijestite policiju.

Lažni popisivači pokucali su na vrata stanara u Novom Zagrebu, o čemu se za Dnevno oglasila jedna od stanarki tog područja. Tvrdi da su njezinom susjedu, umirovljeniku, prošlog tjedna pozvonile dvije osobe, a da je on tek nakon razgovora s njima shvatio da je riječ o prevarantima. Kada su mu krenuli postavljati čudna pitanja, znao je da tu nešto “smrdi”.

“Pitali su me kakva mi je WC-školjka, na što se grijem, imam li bojler”, otkrio joj je susjed, no na sreću, dvojac je iz njegova stana izašao bez zarade. Jedna 93-godišnjakinja nije bila te sreće. U petak su joj u stan ušli lažni popisivači i iskoristili njezinu nepažnju te joj ukrali novac i nakit.

Ako niste u sustavu e-građani, imajte na umu da će pravi popisivači nositi majice (bijele i plave) i maske Popisa te će imati akreditacije, prijenosna računala i EU digitalnu Covid potvrdu.


Komentari