Prevara teška 18 milijardi kuna! Protiv Todorića i 22 suradnika podignuta optužnica, varali su sedam godina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, produljeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave poticanjem i produljeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave”, zagrebačko Županijsko državno odvjetništv, pred Općinskim je sudom u Zagrebu podignulo optužnicu u slučaju Agrokor te optužilo čak 23 osobe, od kojih je prvookrivljeni, Ivica Todorić.

U optužnici stoji kako su okrivljenici “od 4. siječnja 2010. do početka travnja 2017. u Zagrebu, preko trinaest trgovačkih društava s kojima su poslovno surađivali, za izdavatelje mjenica, jedno trgovačko društvo iz Zagreba i još sedam trgovačkih društava iz sastava koncerna pribavljali financijska sredstva unovčavanjem mjenica u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, odnosno da su provodili model koji je predstavljao prikriveno kreditiranje trgovačkog društva iz Zagreba i ostalih društava iz koncerna dok su ta društva bila prekomjerno financijski izložena prema bankama i kada je postajala zabrana da ih banke kreditiraju”.

Dodaju dalje kako su četiri okrivljenika, na traženje Todorića, potpisala 393 mjenice na ukupan iznos od 533.788.250,00 kuna dok su ostali potpisali 2.761 mjenicu na ukupan iznos od 17.839.185.000,00 kuna.

“Novac pribavljen otkupom navedenih mjenica kontinuirano je doznačavan trgovačkom društvu iz Zagreba, a to ih je trgovačko društvo, po dospijeću iskupa mjenica u financijskim institucijama, otkupljivalo”, zaključuju.

Komentari