‘Pretpani smo poslom i administracijom’ liječnici opće prakse sutra počinju testiranje brzim antigenskim testovima

foto: Ana Korenic

Brzo antigensko testiranje u Domovima zdravlja počinje sutra, no liječnici opće prakse, otkako je najavljeno, negoduju zbog te odluke.

“Što će biti od ponedjeljka ne znam, ja nisam dobila od petka BAT-ove, nemam prostor niti vrijeme to početi raditi. Isto tako nema apsolutno ni jednog stručnog obrazloženja ni upute od strane epidemiologa ističe za HRT, Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Epidemiolozi pak poručuju da liječnicima treba organizirati pomoć prilikom testiranja.

“Domovi zdravlja trebaju, a i ministarstvo nekako pomoć liječnicima u organizaciji toga na način da se odvojeno vrijeme odvoji za ljude sa simptomima, koji se trebaju testirati u odnosu na ljude bez simptoma koji trebaju test, u odnosu na sve one koji ne trebaju test tako da to je jedan veliki organizacijski zahvat i to ne može jedan liječnik obiteljske medicine sam”, smatra Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

Pet tisuća antigenskih testova stiglo je u Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije, a ravnateljica je za HRT rekla kako su i ovako već preopterećeni poslom.

“Mi sad moramo postavit dijagnozu i napraviti i dijagnostiku, mislim da će to dodatno opterećivati liječnike obiteljske medicine koji su i sad prenatrpani poslom i administracijom#, rekla je Nada Dogan, dr. med. spec. obit. med., ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

Komentari