PRESLAGIVANJE VLADE, ALI BEZ KARAMARKA? Izvori iz HDZ-a tvrde: ‘Plenković bi mogao skupiti dovoljno ruku!’

Damir Sencar/PIXSELL/POOL

Zastupnik u Europskom parlamentu, Andrej Plenković, apsolutni je favorit međunarodnih političkih krugova za predsjednika HDZ-a, ali i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

I dok se Hrvatska nalazi na pragu novih izbora, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović novinarima na posljednjoj održanoj tiskovnoj konferenciji nije dopustila postavljanje pitanja, a na njezinom službenom Facebook profilu gdje vrlo često zna ostaviti određenu političku poruku, ne nalazi se ništa na temu političke krize kakvu Hrvatske ne pamti od svog osamostaljenja. S druge strane, sukob na relaciji Karamarko – Orešković – Petrov sve se više zaoštrava, a čini se kako nitko osim Most-ovog Bože Petrova, nije spreman odstupiti sa svoje pozicije.

Šutnja predsjednice Grabar Kitarović koja je do jučer pozivala na Hrvatsku bez podjela (op.a a  i dalje šuti na podjele u Vladi) ukazuje na ozbiljnost situacije te činjenicu kako je rasplet nastalog scenarija vrlo teško predvidjeti pa je jasno, predsjednica čeka zadnjih pet minuta ne bi li ishitrenim izjavama, na kraju ugrozila i svoju poziciju, odnosno budući predsjednički mandat koji će biti nemoguće osvojiti bez podrške HDZ-ovog biračkog tijela.

Za to vrijeme, pozivanja na ostavke pršte sa svih strana, a trojac koji bi trebao predvoditi Vladu, izgubio je svaku nadu za pronalaženjem zajedničkog jezika. U međuvremenu, piše N1, premijer Tihomir Orešković bio je u ponedjeljak ujutro na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Kako doznaje N1, predsjednica intenzivno razgovara sa svim akterima krize i informira se o situaciji.

Facebook
Facebook

”Ovo je bitka za Hrvatsku i premijer neće stati. Nema govora o ostavci. Sve mu je jasnije da je HDZ više od jednog čovjeka jer premijer dobiva podršku i od običnih članova, ali i od istaknutih članova HDZ-a. Premijer je nedavno vrlo rado došao na HDZ-ov sabor i računa da će, kao i 1990., ta stranka biti u stanju donositi ključne odluke za Hrvatsku. Da će i danas biti u stanju donijeti razborite odluke”, rečeno je Večernjaku iz pouzdanih izvora bliskih premijeru Tihomiru Oreškoviću kojem je šef HDZ-a poručio kako više nema podršku HDZ-ovih zastupnika.

Međutim, kako smo već i ranije pisali, nema je niti Karamarko, a prvi koji mu je okrenuo leđa upravo je njegov dugogodišnji suradnik i desna ruka, Milijan Brkić. Podsjetimo, upravo na dan kada je Karamarko održao tiskovnu konferenciju u središnjici HDZ-a te javnosti obznanio kako neće prihvatiti Oreškovićev prijedlog za ostavkom na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, glavni stranački operativac viđen je na kavi sa zagrebačkim gradonačelnikom iz čega se daje naslutiti (s obzirom kako je Brkić bio među onima koji su na stol stavili i mogućnost Karamarkove ostavke) da ovaj dvojac dogovara način na koji bi se šefa HDZ-a dovelo pred zid.

Karamarko Plenkoviću često zabranjivao javne nastupe

No, kako je nezadovoljstvo u stranci samo čeka svoju eskalaciju, svjedoči i činjenica kako oni, koji su do jučer bili ušutkavani od strane predsjedništva HDZ-a, javno i otvoreno šalju poruku akutalnom šefu stranke i prvom potpredsjedniku Vlade RH.

“Smatram da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana“, ističe Plenković i upozorava da bi okolnosti, koje bi makar u tragovima, mogle podsjećati na događaje sa HDZ-om od prije par godina, sigurno bile štetne i reflektirale se na buduće izbore.

Upravo u ovom kontekstu, stranačkim kolegama pozornost skreće i na širu sliku koja se događa u Europi, a to je “kriza političkog mainstreama”.

”Vidite što se događa u Austriji, Grčkoj….pa i u Njemačkoj”, naglasio je i podsjetio da se na svim izborima održanim u posljednje tri godine pojavila neka treća općina koja je privukla velik broj birača te naglasio kako se mora voditi računa o stvaranju  potencijalnih alternativnih opcija na desnom centru čime je samo potvrdio činjenicu kako HDZ dijele crne sekunde od zabijanja autogola s dugoročno vrlo štetnim posljedicama. Ime Andreja Plenkovića, tvrde iz vrha HDZ-a, zaista se već duže vrijeme spominje kao ime onoga koji bi stranku mogao vratiti na put europskog demokršćanstva, odnosno biračima koje je radikalna retorika akutalnog vodstva u potpunosti odbila, a koji već tradicionalno odlučuju rezultate izbora.

Facebook
Facebook

Prema tvrdnjama našeg sugovornika, upravo bi Andrej Plenković ukoliko Karamarko odstupi, puno jednostavnije mogao složiti parlamentarnu većinu jer ne zaboravimo, ovaj EU parlamentarac u izrazito je dobrim odnosom i s Dragom Prgometom čiji bi glasovi u Saboru, u ovom trenutku HDZ-u dobro došli.  S druge strane, ne uspije li se Plenković postaviti na mjesto HDZ-ovog potpredsjednika Vlade u slučaju novih izbora, upravo bi on bio idealan kandidat umjesto Tomislava Karamarka. Kako smo već pisali, HDZ-ovci su svjesni kako su novi izbori za njih izrazito nepovoljno rješenje te kako bi s Karamarkom kao kandidatom za premijera: fjasko bio neminovan.

Iako se s druge strane tvrdi kako je Plenković vrlo oprezan i suzdržan od ovakvih kombinacija, činjenica je da će ovaj ambiciozan političar u određenom trenutku, morati pokazati hrabrost i odlučnost za uzimanjem stvari u svoje ruke jer će na kraju, tvrdi naš izvor, postati tek jedan u nizu potrošenih kadrova.

Na kraju, potvrda cijeloj ovoj priči najava je Vladimira Šeksa za ponovnim uključivanjem u politiku jer je upravo ovaj HDZ-ov politički veteran, zajedno s nekolicinom moćnih HDZ-ovaca u sjeni, začetnik ideje o dovođenju Andreja Plenkovića na čelo Hrvatske demokratske zajednice, a ovakva ideja, nije strana niti predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

>>> RASKOL U HDZ-u! Bandić i Brkić protiv Karamarka, HDZ-ovci tvrde: ‘Novi izbori i – gotovi smo’

Zaoštreni odnosi HDZ-a i EPP-a

Kako je kraj Tomislava Karamarka neizbježan, svjedoči i činjenica kako potporu za ostanak nema ni od strane HDZ-ovih tradicionalnih i dugogodišnjih partnera: europskih pučana, točnije EPP-a koji, prema tvrdnjama spomenutih izvora, u Plenkoviću vide budućnost HDZ-a. Koliko se aktualni šef HDZ-a ozbiljno zamjerio liderima europske politike, svjedoče i dva nedavno pristigla ozbiljna upozorenja samom vrhu HDZ-a. Riječ je o tome kako u hrvatskom energetskom sektoru ne smije biti mjesta za “sumnjivi ruski kapital”, a upozorenja stižu u vremenu kada Nacional objavljuje dokumente koji potvrđuju kako je Karamarkova supruga Ana, surađivala s lobistom MOL-a, Josipom Petrovićem.

Podsjetim, prva je poruka stigla prije par tjedana iz SAD-a, a prenio ju je ministar iz kvote HDZ-a. Ukratko, ta poruka Tomislavu Karamarku navodno je glasila “ne petljajte se u energetski sektor, Ina-MOL, LNG terminal, a što se ostalog tiče, radite što hoćete”. Poruka je predana zbog sumnji kako je sve opipljiviji ruski utjecaj na energetski kompleks i planove Hrvatske, čija je energetska infrastruktura zanimljiva svjetskim igračima.

O drugoj sličnoj poruci zna se više, a onda dolazi izravno iz Bruxellesa i šalju je moćni Europučani (EPP). Upravo ovo upozorenje prenio je HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier na sjednici Središnjeg odbora stranke održao govor koji se svodi na otprilike ovo; Stier je kazao da RH nema nikakvog manevarskog prostora kada je u pitanju angažiranje sumnjivog ruskog kapitala u poslove hrvatske energetike, piše tiskano izdanje Večernjeg lista.

Milanović ponovo surađuje s uglednim konzultantom Alexom Braunom

Dok se vode bitke u redovima HDZ-a, mediji pišu kako šef SDP-a, Zoran Milanović, ponovo surađuje s uglednim PR stručnjakom i konzultantom Alexom Braunom. Ovaj američki PR-ovac je, svi se jako dobro sjećamo, uvelike pridonio promjeni Milanovićeve retorike te na kraju, od unaprijed izgubljenih izbora, sve okrenuo na štetu HDZ-a koji danas, zbog posljedica nategnutih rezultata izbora, doslovno puca po šavovima. Upravo zato ne trebamo sumnjati kako će Amerikanac i ovaj put znati iskoristiti nastalu situaciju te kako HDZ, ukoliko ne želi doživjeti sramotu u igri preslagivanja ili pak novim izborima, mora ozbiljno poraditi na imidžu stranke te kao predstavnike stranke dovesti one koji će nastaviti stranku voditi putem modernog konzervativizma.

>>> KARAMARKOV ULTIMATUM OREŠKOVIĆU: Bandić i manjine s HDZ-om pokušavaju formirati novu Vladu?

Komentari