Preminuo Mirko Grbešić, jedan od najbogatijih Hrvata: Bio je vlasnik Saponije i Kandita

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić preminuo je u utorak u 63. godini života nakon teške bolesti, doznaje portal Jabuka.tv.

Grbešić je bio vlasnik Mepasa, Brodomerkura, Saponije, Koestlina, prodajnog centra SMT.

Rođen je 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. Tvrtku Mepas d.o.o. koja se bavila proizvodnjom i prodajom mesa osnovao je 1989. te je ubrzo postala jedna od najjačih u toj branši u Hercegovini. Potom se počeo baviti uvozom i distribucijom hrvatskih i stranih brendova u Bosni i Hercegovini. Osječku Saponiju kupio je za 20 milijuna njemačkih maraka 1998. godine, piše spomenuti portal.

Otvorio najveći trgovački centar u BiH

Nakon toga je postao i vlasnik bjelovarskog Koestlina. Za osječki Kandit dao je šest milijuna eura i uložio dodatni novac kako bi se brend vratio na police. Uz to, preuzeo je obvezu da će do 2014. premjestiti tvornicu s postojeće lokacije i napraviti novu u osječkom predgrađu Nemetinu, što je bila investicija vrijedna 20 milijuna eura.

Grbešić je potom postao vlasnik Maraske (kasnije prodane Stanić grupi) i Brodomerkura. U Mostaru je 2012. otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini Mepas Mall koji se prostire na skoro 100 tisuća četvornih metara.


Komentari