Preminuo jedan od najmoćnijih Hrvata u BIH, ostat će zapamćen po postavljanju više desetaka spomenik vječne vatre

Foto: BHT1

U 69. godini preminuo je Tomislav Grizelj, vlasnik kompanije Grizelj koja se bavi termoenergetikom, plinskom tehnikom, tretmanom i transportom vode, prenosi Jutarnji. Kako navode, Grizelj je dobitik brojnih priznanja za svoje menadžerske sposobnosti, autor je stručnih knjiga i publikacija iz svog područja, često povezanih sa temom upravljanja okolišem. Riječ je o jednom od najuspješnijih bosanskohercegovačkih biznismena.

Rođen je 1953. u Imotskom, a u Sarajevo je stigao 1959. godine. Rad i djelovanje Tomislava Grizelja više od trideset su godina bili vezani su za Sarajevo. Sudjelovao je u brojnim važnim projektima ne samo za glavni grad već i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Izravno je sudjelovao u plinifikaciji grada Sarajeva, radio je na izradi i održavanju strojnih postrojenja za potrebe zimske Olimpijade 1984. godine. Za vrijeme rata i nakon njega sudjelovao je u hitnim sanacijama i obnovi Sarajeva i šire.

Projektirao je i postavio više desetaka spomenika vječne vatre i fontana širom bivše Jugoslavije i svijeta, s 19 godina je napravio plamen za Olimpijske igre u Munchenu. Nakon toga i u Moskvi, Sarajevu, Calgharyju i Omanu.

Promovirao je Sarajevo u zemlji i svijetu, a 2004. godine postao je i član Historical Society WHO is WHO. Prije tri godine nominiran je za počasnog profesora Akademske unije Oxford. Educirao se sve do kraja što kažu oni koji su ga poznavali, prenosi Jutarnji, a posljednji program koji je pohađao bio je međunarodni trening o dekarbonizaciji gradnje što govori o njegovoj viziji i tome da je uvijek vodio računa o prirodi.

Komentari