Preminuo je Anto Kovačević, bivši saborski zastupnik, filozof i publicist

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Preminuo je hrvatski političar, filozof i publicist Anto Kovačević (68), koji je bio zaražen koronavirusom, koji mu je izazvao kardiovaskularne probleme.

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 21. ožujka 1952. godine. Studirao je filozofiju u Beču i bio stipendist austrijske vlade, a filozofiju je tamo i doktorirao.

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena optužiti Kovačevića te su nakon povratka u Beč austrijskim vlastima rekli da ih je na sve natjerala komunistička vlast u SFRJ.

Organizacija Amnesty International proglasila je Kovačevića “zatvorenikom savjesti” jer je bio protiv nasilja i jer je bio osuđen zbog svog mišljenja. Kazna mu je izrečena na blagdan Svetog Iva­na 24. lipnja 1982. i određeno mu je 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina, pa je Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

Nakon izlaska iz zatvora zaposlio se, zahvaljujući Društvu slovenskih pisaca, na sveučilištu u Ljubljani. Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU). Također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru od veljače 2000. do prosinca 2003. godine.

Vesni Pusić je u saboru rekao da ju je “dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca”

Za vrijeme svog saborskog mandata ostao je upamćen po sukobu s tadašnjom zastupnicom HNS-a Vesnom Pusić. Kovačević je tada Pusić rekao:

“Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.”

Taj njegov istup osudili su čelnici tadašnje lijeve koalicije, kao i feminističke udruge, te je Kovačević nakon toga nazivan seksistom.


Komentari