PREMINULA VELIKA NOVINARKA I PUBLICISTKINJA: U nekoliko navrata intervjuirala je Tita, ali i Gadafija te druge poznate dužnosnike

Kako javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u 97-oj godini preminula je novinarka i publicistkinja Dara Janeković koja je ugled stekla u bivšoj državi.

Bila je i najstarija članica HND-a, a radila je kao inozemna dopisnica za kuću “Vjesnik”, ponajviše kao specijalni izvjestitelj s raznih međunarodnih događaja, s kriznih područja i iz zemalja na svim kontinentima.

Rođena je u Stepanovićevu kraj Novoga Sada, studirala je pravo u Beogradu i Zagrebu, a novinarstvom se počela baviti 1945. kada uređuje listove Pionir i Omladinski borac. Tijekom svoje duge karijere bila je i stalna izvjestiteljica Vjesnikovih izdanja iz Francuske i zemalja Beneluxa, te iz sjeverne Afrike, sa sjedištem u Alžiru, a shodno tome, intevjuirala je mnogobrojne svjetske političare, umjetnike i druge uglednike kakvi su S. Bandaranaike, I. Gandhija, Norodoma Sihanuka, Deng Xiaopinga, Zhu Enlaia, A. Sadata, M. Gadafija, A. Ben Belu, K. Waldheima, J., S. de Beauvoir, M. Krležu.

Najviše, čak tri puta, je intervjuirala Josipa Broza Tita te Yassera Arafata.

Dakako, tijekom života nagrađena je brojnim priznanjima, a nakon dopisničke karijere posvetila se pisanju knjiga. Objavila je tako Veliki mir, Jošuini nasljednici, Kad mora uzavriju, Deveto nebo i Susreti s poviješću.


Komentari