PREMIJER UŽIVO Ovo je najbolji rejting u povijesti! Pred prosvjednike ne mogu jer imam obaveza u Beču!

Agencija Fitch jučer je podigla razinu rejtinga Hrvatske s BBB- na BBB uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krize.

Premijer Andrej Plenković zbog te prilike sazvao je press konferenciju na kojoj je ustanovio kako je to najbolji rejting Hrvatske u povijesti uz pozitivne izgleda. Kako je ustvrdio, Fitch je podignuo projekciju rasta s 5,4 na 8,1%.

“Što se tiče oporavka ekonomije, tu je nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, sa našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu”, rekao je.

Foto: Screenshot

Uvođenje eura

Jedan od razloga poboljšanog kreditnog rejtinga jest i činjenica što se u lipnju u Hrvatskoj uvodi euro, naglasio je premijer.

“U lipnju dogodine se donosi važna odluka za Hrvatsku. Na tome radimo sustavno, tiho, angažirano. Razgovaramo sa svima koji nam tu trebaju kazati da smo spremni na članstvo u europodručju”, rekao je.

Ustvrdio je i da su procjene komisije, procjene Vlade i HNB-a i agencija za rejting jako dobre i ohrabrujuće, “euro kao sidro, upravljanje javnim financijama koje je odgovorno, politička stabilnost plus osigurana izdašna europska sredstva, to će nam potaknuti rast”.

Dodao je i još nekoliko detalja o podizanju samog kreditnog rejtinga, “ovo je na početku šeste godine našeg mandata šesti put da nam agencije podižu kreditni rejting. Fitch 3 puta, S&P 2 puta, Standards jednom”, rekao je Plenković.

Cijepljenje se isto računa

“Gleda se i cijepljenje. Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni, je li razumijemo o čemu se radi. Mi smo prošli 2 milijuna cijepljenih, mislim da ćemo danas preći brojku od 60 posto cijepljenih odraslih, da ćemo danas preći brojku od 50 posto svih stanovnika koji su cijepljeni”, dodao je Plenković.

Naglasio je važnost cijepljenja kao vrlo važnu odrednicu buduće ekonomije i financija. Apelirao je zato da svi koji još nisu cijepljeni, da to i učine.

Odnos s Milanovićem

Nakon ekstenzivnog financijskog izvještaja Plenković se dotaknuo i uvijek vruće teme: odnosa s predsjednikom Milanovićem. Naravno, potaknut novinarskim pitanjem o sadržaju dokumenta kojeg mu je predsjednik poslao.

“Primio sam to. Ja sam uvjeren da će to on objaviti. To nije dramatično pismo. Ako on to ne objavi u narednih dan dva, to bi me iznenadilo”, rekao je Plenković.

Država nije propala

Ustvrdio je Plenković i da država nije propala zato što su se angažirali brodovi Hrvatske ratne mornarice za prijevoz biskupa na zaređenje.

“Radilo se o zaređenju biskupa Vidovića. Vojni ordinarijat je pismeno tražio od ministra da se organizira prijevoz, ministar je to odobrio. Ja mislim da nije kazneno djelo, država nije propala. Što se mene tiče, nije problem da se to napravilo”, rekao je Plenković.

Trebali izaći pred prosvjednike?

Upitan treba li izaći pred prosvjednike koji se bune protiv uvođenja COVID potvrda,  kazao je da ima važnih obaveza u Beču.

“imamo jednu veliku obljetnicu Europske udruge studenata prava. Nemam problem razgovarati s bilo kime, ja dosad nisam imao dojam da itko želi razgovarati s nama, imao sam dojam da su to mirni prosvjedi izražavanja stava. Mi živimo u demokraciji, nema problema. Ako hoće netko razgovarati, može nam se obratiti. Ako želi razgovarati, da malo čujemo u čemu je to problem, ja bih volio to kroz dijalog razumijeti”, rekao je.

 

 


Komentari