Premijer podnio Godišnje izvješće Vlade! Predsjednik SDP-a odmah je reagirao i prozvao premijera!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Hrvatskom saboru podnio Godišnje izvješće Vlade.

“Ovo je po mnogo čemu posebna godina u kojoj se suočavamo s izazovima bez presedana. Svijet je zadesila najveća pandemija još od Prvog svjetskog rata. To je prouzročilo gospodarsku i društvenu krizu kakva se ne pamti još od Drugog svjetskog rata.

Uz sve to, Zagreb i okolicu pogodio je najrazorniji potres u posljednjih 140 godina. Šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna što je oko 60% državnog proračuna”, rekao je Plenković.

– Zbog svega toga suočeni smo s najvećim zdravstvenim, gospodarskim i društvenim izazovima od Domovinskog rata. Kada sam prošle godine izvješćivao o radu Vlade nije se mogao naslućivati ovako dramatičan i zahtijevan tijek događaja i izazova.

Razdoblje od našeg prvog mandata do početka ove globalne krize obilježeno je pretežito pozitivnim ekonomskim potezima Vlade, rekao je.

– U prve tri godine značajno smo podigli razinu socijalne sigurnosti naših građana. Zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli prosječne plaće podignute su za 1147 kuna, odnosno za 20%. Povećali smo minimalac za više od 30%, odnosno za 754 kuna netto što je tri puta više nego u mandatu prethodnih triju Vlada, za dva mjeseca podići ćemo ga za dodatnih 150 kuna.

Povećali smo, dodaje, plaće u državnoj službi za više od 15%, medicinskim sestrama i liječnicima za 22%, te učiteljima i profesorima za 19%. U dogovoru smo odgodili dva povećanja tijekom ove godine zbog krize. Kako bismo poboljšali život naših umirovljenika, mirovine smo u prosjeku podigli za 306 kuna.

U proteklih mjesec dana intenzivno radimo na programu oporavka i otpornosti.

Što se tiče obnove Zagreba, rekao je kako smatra da su stvorene pretpostavke da bude obnovljen i da budu sačuvana baština.

Osvrnuo se na rad DORH-a i policije, gdje kako navodi, nema nedodirljivih, ne zanima nas stranačka pripadnost ni funkcija i to neće biti prepreka njihovom radu.

– U Hrvatskoj kakvu gradimo odgovarati treba svatko za koga se sumnja da se upustio u koruptivne aktivnosti.

Podsjetio je i odavanje pijeteta svim žrtvama u Domovinskom ratu bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Za napad na Markovu trgu, rekao je kako je očito da je napadač očito bio radikaliziran, a tome i govoru mržnje ne smije biti mjesta u hrvatskom društvu.

Podsjetio je i na odluku Ustavnog suda kojom je potvrđene odluke koje je donosio Nacionalni stožer civilne zaštite, te naveo da u trenutku dok se sve zemlje bore protiv pandemije, neki u Hrvatskoj su radili sasvim suprotno.

– Smatramo da mjere koje sada poduzimamo odgovaraju prijetnji. Početkom prošloga tjedna uveli smo nove mjere kojim su ograničena okupljanja. U posljednjih dana vidimo da iako broj zaraženih i dalje raste, raste sporije.

Vidjet ćemo hoće li se taj trend nastaviti i ovisno o tome donosit ćemo nove mjere. Nitko ne zna koliko će ova pandemija trajati i hoće li ovaj val jačati, hoće li biti drugih valova. Kod obitelji u planiranju svakodnevnog života i kod onih koji se pitaju za plaće, mirovine, radna mjesta – u takvim uvjetima Vladi nije jednostavno planirati proračun.

– Na nama je da stvorimo scenarije kako bismo odgovorili na izazove. Naša je prva zadaća da sugrađanima osiguramo socijalnu sigurnost i jednake prilike za sve. Drugo je da u vrijeme četvrte industrijske revolucije osiguramo perspektivnu budućnost osobito mladima. Treće, moramo učvrstiti ekonomsku neovisnost Hrvatske. Četvrti prioritet je osnažiti državne institucije. Peta je zadaća globalna prepoznatljivost zemlje.

Smanjivanje neizvjesnosti i jačanje sigurnosti osnovna su dva smjera djelovanja Vlade u sljedećih godinu dana, ističe.

– Radit ćemo na tome da smanjimo broj osoba koje su u riziku od siromaštva. Bez poduzeća nema gospodarskog oporavka, radit ćemo na poreznom rasterećenju. Radit ćemo na dostupnosti i kvaliteti zdravstvene zaštite, vodit ćemo odgovornu fiskalnu politiku. Osobama s invaliditetom omogućiti da što lakše prebrode ove krizne trenutke, a posebnu pozornost posvetit ćemo i djeci i mladima.

Opstanak hrvatskog naroda je zadaća u fazi postkriznog oporavka.

– Radit ćemo na stvaranju preduvjeta koji će smanjiti iseljavanje, ulagat ćemo u prometnu, energetsku, vodno-komunalnu infrastrukturu kako bismo išli prema ravnomjernom razvoju Hrvatske. Povećat ćemo ulaganja u hrvatsku poljoprivredu i poboljšati kvalitetu naših proizvoda, ali i povećati izvoz. Ulagat ćemo u šumarstvo i ribarstvo. Povećat ćemo ulaganja u obnovljive izvore energije i nove tehnologije. Osigurat ćemo građanima dostupniju i čišću energiju. Jačat ćemo digitalizaciju u obrazovanju. Snažan zamah dat ćemo online trgovini, to znači brži i dostupniji internet u svim krajevima Hrvatske. Želimo da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja inovacija. Osnaživat ćemo djelotvornost javne uprave i pravosuđa.

Ovo je vrijeme odgovornosti i požrtvovnosti svakog od nas i solidarnosti cijele nacije. Umjesto štetnih podjela, treba nam, kaže, jedinstvo.

– U proteklom mandatu suočili smo se s krizama. Ali smo pokazali da se s njima možemo suočiti hladne glave. Hrvatska ima vodstvo koje donosi promišljene odluke bez panike, a mjeseci pred nama bit će teški, rekao je. Na nama je da iz ovih izazova izvučemo opće pouke i da budemo jači i spremniji za daljnju izgradnju i da vodimo zemlju za dobrobit svih nas.

Unatoč brojnim izazovima s kojima se dnevno nosi, od pandemije, preko posljedica potresa u Zagrebu, do pada gospodarstva, Vlada je uspjela pripremiti rebalans ovogodišnjeg i prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu te poreznu reformu, novi val rasterećenja.

Predsjednik SDP-a

Ovo je Vlada kontinuiteta, i gospodin Plenković danas govori i o zadnjoj godini prethodnog mandata. Predsjednik Vlade je govorio o postignućima, i to je legitimno, ali se nije osvrnuo ni na jednu stvar koja je bila loša rekao je Peđa Grbin ispred Kluba SDP-a.

– Točno je da je 2020. obilježila korona, a kod nas i potres. Svjetski događaji su nešto čije posljedice svatko osjeća. Međutim, te posljedice svaka od država otklanja na bolji ili lošiji način, a mi smo izabrali onaj bez vizije i plana rekao je Grbin.

Vlada se dodaje, skrivala iza Stožera i podsjetio na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da će eventualne odluke o policijskom satu i lockdown donositi Sabor i to, kaže, pozdravlja. Neprihvatljivo je dodaje, da se ministar Beroš nije bavio dugovima u zdravstvu.

– Zdravstvo se nalazi u dužničkoj krizi, i za to postoji odgovornost ministra i po potrebi ćemo intervenirati. Zdravstvenim radnicima kapa do poda, ali ne i onima koji vode sustav, rekao je Grbin.

Predlažemo niz mjera, a danas ću predložiti samo dvije, rekao je Grbin.

– Jedna je produženje moratorija na ovrhe, predsjedniče Vlade molim vas da to napravite. A drugi je moratorij na kredite, rekao je Grbin.

Predsjednik Vlade, dodaje, nije spomenuo niti jednu korupcijsku aferu, pa ni onu ministra Ćorića. Istaknuo je i problem govora mržnje i problem nasilja, drago mi je da o tome govori i da je istankuo ono pozitivno što se dogodilo u Kninu i Varivodama.

–  Ali govor mržnje nije od jučer, on je tu godinama i tu niste oduzetli ništa. Čak i danas govorite samo o posljedicama, a ne i uzrocima, rekao je Grbin.

Jandroković mu je uzvratio da nije rekao da će Sabor donositi odluku o policijskom satu i lockdownu.

Premijer jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, usmeno predstavlja Saboru Godišnje izvješće Vlade. Njegov govor može trajati do jedan sat i na njega nisu dopuštene zastupničke replike.

O izvješću mogu raspravljati samo klubovi zastupnika kojih je trenutno 13. Po završetku rasprave, premijer ima pravo i na završno 20-minutno izlaganje.

Komentari