‘Niti jedna od novoobnovljenih kuća u ratu nije srušena’, tvrdi župan Žinić

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon obilaska zgrade Željezničkog kolodvora Sisak dao je izjavu za medije nakon koje se uputio u Petrinju.

Osvrnuo se na potrebe za terenskim vozilima zbog cesta koje su loše i u lošem stanju na potresom pogođenim područjima. Kaže, Ministarstvo u voznom parku nema džipova.

“HŽ infrastruktura je dala nekoliko džipova na raspolaganje, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste imaju nešto takvih vozila, no sada je najbitnije sanirati te ceste, državne i županijske ceste smo financijski definirali”, rekao je i dodao kako nisu razmišljali da za privremeni smještaj prenamjene spavaće putničke vagone.

“Postoje neki stanovi na raspolaganju, ovi ljudi će biti zbrinuti. U ovom trenutku nema varijante koja ne igra”.

Sisačko-moslavačko župan Ivo Žinić odgovarao je na novinarska pitanja o broju oštećenih kuća koje su novoobnovljene nakon rata.

“Obnova u ratu oštećenih obiteljskih kuća je od 1995. i narednih 15 godina jedan od najvećih projekata Hrvatske, prema podacima naših statičara niti jedna od novoobnovljenih kuća u ratu nije srušena. Ima oštećenja, kuće imaju crvenu naljepnicu, no obnovljene su prema tadašnjim standardima”, rekao je župan i dodao kako je sustav obnove uključivao stotine inženjera i stručnjaka, u Ministarstvu su radili desetci inženjera koji su organizirali obnovu.

“Ministarstvo je bilo koordinator, provedbu i nadzor radile su hrvatske tvrtke i ovlašteni izvoditelji, to je jedan od najboljih sustava. Ja sam ponosan na to vrijeme, mogu reći ovog trena da se oštećene kuće nisu srušile, da su bile loše izgrađene, srušile bi se”, rekao je i ponovio kako kuće koje je organizirano obnavljala država nisu oštećene.

Novinari su ga pitali što bi on napravio da je njemu tako obnovljena kuća.

“Na području Petrinje i Gline obnovljeno je blizu desetak tisuća kuća, preko 95 posto gotovo nema oštećenja. I moja roditeljska kuća je oštećena. Je li župan Žinić odgovoran za potres? To hoćete reći? Ja sam u toj situaciji, živim s ovim stanovnicima”, rekao je i komentirao je li ga već kontaktirao netko iz DORH-a.

“To je preuranjeno, no pozivam DORH i Uskok da utvrde je li bilo odgovornosti. Ne strahujem od poziva na razgovor, dokumentacija postoji, građevinski dnevnik, knjiga, fotografija, snimka to je proces koji je Hrvatska napravila i ponosan sam”, rekao je župan.

 


Komentari