Predsjednik Milanović dolazi na Boranku pošumljavati Mosor! Znate li koje je stablo posadio premijer Plenković prije dvije godine?

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

U subotu, 14.11.2020. održat će se četvrta ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje Boranka  – najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije koju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s HGSS-om i Hrvatskim šumama.

Ove subote pošumljavat će se požarište na Mosoru u splitskom naselju Sitno Gornje.

Na akciji će u subotu osobno sudjelovati Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. 

Predsjedniku Republike u pošumljavanju će se pridružiti zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita Nino Vela i saborski zastupnik Ante Bačić.

Na subotnjoj akciji pošumljavanja sudjelovat će izviđači iz Splitskog skautskog zbora, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, studenti Visoke škole Aspira, članovi Planinarskog kluba Split, članovi ekološke udruge Permakultura Dalmacija, državljani Australije, SAD-a i Novog Zelanda koji žive u Splitu, a okupljeni su oko inicijative My Hidden Croatia te drugi građani.  Akciji će prisustvovati i vijećnici Gradskog Vijeća Grada Splita.

Svim volonterima osigurana je pitka voda, sendvič, voće, zaštitne maske, radne rukavice i alat za sadnju.

Hrvatske šume osigurat će dovoljno sadnica i drugog sadnog materijala za sadnju, a njihovi stručnjaci volonterima će na početku održati kratku edukaciju o sadnji.

O sigurnosti volontera brinut će volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split.

Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava logistiku i drugu opremu za održavanje akcije, a za sve volontere osigurat će i zaštitne maske.

Akcije pošumljavanja odvijaju se pod propisanim epidemiološkim mjerama  – nošenje maski obavezno je prilikom dolaska i odlaska te pri preuzimanju opreme i održavanju edukacije. Volonteri će biti odvojeni u manje skupine kako ne bi došlo do grupiranja.  S obzirom da se sama aktivnost sadnje odvija na širokom otvorenom prostoru, održavanje razmaka među sudionicima u potpunosti je moguće.

Do sada je u posljednje tri godine u kampanji Boranka sudjelovalo više od 7 000 izviđača i drugih volontera koji su posadili više od 80,000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru čime je Boranka postala najveća ovakva akcija u čitavoj Europi.

Sljedeća akcija pošumljavanja požarišta održat će se u nedjelju 15. studenog na istoj lokaciji – Gornje Sitno. Iduće subote, 21.11.2020. pošumljavat će se požarišta na Žrnovnici.

Podsjetimo, u ovom hvalevrijednom projektu, 2018. godine premijer Andrej Plenković sudjelovao je u akciji pošumljavanja te je tom prilikom posadio pitomi bor pinjole u solinskom mjesn odboru Kučine, na predjelu Kučinski gaj, u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

NAPOMENA: 

Točna lokacija akcije je 200-tinjak metara po pristupnoj cesti prema Zvjezdarnici Zvjezdano selo Mosor nakon odvajanja s ceste Put sv. Luke.  Na križanju te na samoj lokaciji bit će obilježja kampanje Boranka pa neće biti problema oko nalaženja lokacije. Lokaciju na google maps možete pronaći ovdje na linku s oznakom crvenog pina: https://www.google.com/maps/place/43%C2%B030’19.3%22N+16%C2%B036’28.8%22E/@43.5037062,16.6055915,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d43.505358!4d16.6080021

S obzirom na sigurnosnu proceduru, na samoj lokaciji neće biti moguće parkiranje vozila već samo iskrcaj putnika, dok će se vozila moći parkirati na proširenjima uz cestu iznad i ispod lokacije te na ugibalištu na odvajanju pristupne ceste s Puta sv. Luke prema zvjezdarnici.


Komentari