‘PRATE ME KAO SVRAB’ Milanović opleo po medijima, a HND mu je poslao jasnu poruku

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dok je postalo sasvim uobičajeno pratiti uvrede i podbadanja predsjednika Zorana Milanovića prema premijeru Andreju Plenkoviću, vladi, ali i brojnim drugima, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je na prozivke i uvrede koje je Milanović iznio prema novinarima i medijima, a koje potpisuje predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko.

Prate oni mene, prate me kao svrab, kao kožna infekcija. Neke stvari ne mogu naprosto ne vidjeti. To je užasno loše. Obrazovni kriterij je srozan ogromno. To je jedna potpuno zapuštena profesija”, komentirao je Milanović.

Iz HND-a pozvali su Milanovića da prestane vrijeđati novinarsku profesiju, te da su njegove izjave neprimjerene i za osudu, a pogrdna imena i etiketiranja ispod funkcije predsjednika u demokratskom društvu.

“Novinarska scena možda jest osiromašena i devastirana, ali za takvo stanje odgovorne su i brojne vlade, od aktualne do bivših, uključujući i onu Zorana Milanovića za vrijeme koje je, na primjer, donesen aktualni Zakon o HRT-u, koji ostavlja katastrofalne posljedice Ipak, bez obzira na sve slabosti novinarske profesije, u zadnjih tridesetak godina novinari i mediji odigrali su važnu ulogu u otkrivanju brojnih nepravilnosti u društvu pa je svaki napad na njih te omalovažavanje, a posebno ono institucionalno, za HND neprihvatljivo”, rekli su iz HND-a.

Dodali su i kako se može postaviti pitanje je li politička scena u Hrvatskoj zapuštena s zbog ponašanja vodećeg političkog dvojca u ovim kriznim vremenima.

“Predsjednik Republike trebao bi samo odgovoriti na novinarska pitanja, bez ocrnjivanja i omalovažavanja. Ovim ga putem podsjećamo da je u svom inauguracijskom govoru među ostalim kazao kako su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti”, zaključuje HND pozivajući i druge na javnim dužnostima da učine isto.

Komentari