POZNATI KRITERIJI BIRANJA PACIJENATA: Liječnici vas neće primiti ni ako imate povišenu temperaturu!

Pexels / Ilustracija

Po novom, liječnici su obvezni za svakog pojedinog pacijenta izdvojiti 20 minuta.

U rujnu će i liječnici obiteljske medicine početi naručivati pacijente, pa će se recimo pacijenti s temperaturom 38 morati vratiti neki drugi dan. Naime, zbog europskog standarda liječnici su obvezni za svakog pojedinog pacijenta izdvojiti najmanje 20 minuta. Iz udruge KoHOM tvrde da je to jedini način da se obiteljski liječnici izbore protiv neizdržive situacije jer dnevno primaju i do 100 pacijenata, prenosi Večernji.

Štrajk?

Tehnički ministar zdravlja dr. Dario Nakić sve je prozvao štrajkom i rekao kako obiteljski liječnici ne mogu sami početi provoditi akciju nazvanu ’20 minuta’.

“Nije to akcija, mnogi liječnici naručuju pacijente odavno. I sama ih naručujem već 20 godina, otkako sam koncesionar. Rasporedim svakih 15 minuta jednog pacijenta. I nisu to nikakve liste čekanja već one nehitne naručujem najkasnije za jedan dan”, tvrdi dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Primaju se samo najbolesniji

Kod liječnika će odmah biti primljeni samo pacijenti koji imaju sljedeće probleme:

– pacijenti s bolovima u prsima

– traumom i krvarenjem

– otežanim disanjem

Pacijenti koji će biti naručeni tog istog dana kad su i posjetili liječnika jesu oni s jakom boli u trbuhu, djeca s temperaturom koja traje tri ili više dana, djeca i odrasli s temperaturom višom od 39,5, s boli uha i temperaturom, urinarnim infektom, prolaznim gubitkom svijesti ili naglom kljenuti udova.

Neki će morati i čekati

Na termin idućih dana čekat će kronični bolesnici, pacijenti koji dolaze s hitne, gdje su pregledani i dobili terapiju, djeca starija od godinu dana i odrasli koji kašlju, curi im nos ili imaju temperaturu manju do 38,5. Zatim djeca i odrasli s proljevom i povraćanjem od toga dana te ostala slična stanja koja nisu hitna i akutna.

Osim toga, ima još nekih novih pravila. Naime, za administraciju će se (osim bolovanja) čekati slobodan termin, nalazi specijalista koji traži pretrage bit će gotovi u roku od nekoliko dana, kronična terapija naručivat će se telefonom, baš kao i parenteralna terapija. Terapija ovisnika i previjanja bit će u naručeno vrijeme, a u slučaju dvojbi o hitnosti pacijenta preporučuje se pozvati liječnika.

>>>POBUNA OBITELJSKIH LIJEČNIKA: Uvode se liste čekanja, preko reda će primati samo hitne slučajeve


Komentari