POVRATAK U NORMALU: Od ponedjeljka rade kafići, ali moraju poštovati ovaj set pravila

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ugostitelji malim koracima konačno “dolaze na svoje”. Na današnjoj sjednici Vlade, odlučeno je da kafići od ponedjeljka ponovno smiju raditi, ali samo na terasama. Jedina je iznimka Dubrovačko-neretvanska županija koja je proglašena novim žarištem, pa će još neko vrijeme funkcionirati po starom.

Uz terase, u sklopu novih popuštanja mjera omogućit će se i treninzi u zatvorenim prostorima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ipak, ta odluka ne vrijedi i za sajmove na otvorenom.

Detalji oko epidemioloških mjera službeno će se predstaviti u petak, no kako neslužbeno doznaje Jutarnji kafiće i restorane čekaju i nova pravila. Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona ostaju kao i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Dopušteno je radno vrijeme od šest do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranit će se puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Terase moraju biti otvorene, odnosno ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Gostima će se dopustiti odlazak u toalet, ali tada moraju staviti zaštitnu masku. Također maske moraju biti na licu cijelo vrijeme, osim kada gosti sjede za stolom.

Broj gostiju za stolom neće se ograničavati. Ova pravila ne vrijede za članove istog kućanstva, odnosno ako u restoran ili kafić dođe višečlana obitelj, oni ne moraju održavati razmak.

Otvaranja dolaze u nezgodnom trenutku jer posljednjih dana bilježimo porast broja novooboljelih nakon višetjednog pada koji nas je doveo na prvo mjesto u Europskoj uniji.

Osim Dubrovačko-neretvanske županije koja je odbila nove mjere, čeka se i zaključak Splitsko-dalmatinske koja također bilježi porast zaraženih.


Komentari